Izvor: Danas, 29.Dec.2014, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši osuđenici nezaposleni i siromašni

Beograd - Čak 41 odsto osuđenika u Srbiji su povratnici. Njihovi najveći problemi prilikom izlaska na slobodu su nemogućnost pronalaženja posla i nedostatak finansija, kao i nerazumevanje okoline i diskriminacija - pokazalo je istraživanje Centra za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć - NEOSTART, koje je juče predstavljeno u beogradskom Medija centru.

Istraživanje je sprovedeno u četiri kazneno-popravna zavoda u Srbiji - Nišu, Sremskoj Mitrovici, Požarevcu i KPZ-u >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << za žene u Požarevcu. Obuhvaćeno je 547 osuđenika/ca (kojima je do isteka kazne ostalo do dve godine), kao i 28 zaposlenih u navedenim zavodima. Ispitanici su u većini slučajeva rekli da su porodica i bliske osobe bile spremne da im pomognu po izlasku iz zatvora (73 odsto), kao i da ih prihvate nazad i pruže podršku (64 odsto). Njih 70 odsto ne očekuje pomoć od državnih institucija, a čak 57 odsto očekuje da će biti diskriminisano, dok 23 odsto da će biti odbačeno od okruženja.

Slično kao i osuđenici, zaposleni u kazneno-popravnim zavodima smatraju da su najveći nedostaci i problemi u postpenalnom periodu koji doprinose ponovnom vršenju krivičnih dela - loša materijalna situacija osuđenika i nemogućnost pronalaženja posla. Podaci dobijeni istraživanjem, rečeno je na konferenciji, posebno su važni za buduću praksu u postpenalnom periodu, koji sada bliže određuju novi Zakon o izvršenju krivičnih sankcija i Zakon o izvršenju vanzavodskih sankcija i mera.

Neke od preporuka NEOSTART-a su da je za jačanje kapaciteta povereničkih službi potrebno da pored poverenika budu i psiholozi i specijalni pedagozi, koji bi kroz svoj rad mogli da pruže podršku u prevazilaženju psihičkih problema koji se javljaju kao posledica boravka u zatvoru. Osnaživanje povereničke službe može se sprovesti i kroz umrežavanje nevladinog sektora, jer postoji veliki broj NVO koje u zajednici pružaju različite besplatne usluge. Poverenici mogu osobe uputiti na te organizacije, biti u kontaktu sa predstavnicima NVO i pratiti napredak lica u reintegraciji, smatraju u NEOSTART-u.

Projekat "Procena potreba bivših osuđenika u postpenalnom periodu", Centar za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć - NEOSTART sproveo je uz podršku Misije OEBS u Srbiji.

Umrežavanje ministarstava

"Nije moguće ostvariti podršku i pomoći prilikom pronalaska zaposlenja, odnosno dovršavanja školovanja ili stručnog osposobljavanja bivšeg osuđenika ukoliko ne postoji odgovarajuća saradnja između Ministarstva pravde i ministarstva nadležnog za poslove obrazovanja i ministarstva nadležnog za socijalna pitanja. Iz tih razloga potrebno je umrežavanje ministarstava, koji će kasnije delegirati na niže instance kako postupati u različitim situacijama u kojima se nađu bivša osuđena lica", navodi se u saopštenju Centra za za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć - NEOSTART.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.