Bivši operativac Al kaide mogući saradnik srpskog tužilaštva

Izvor: RTS, 14.Jan.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši operativac Al kaide mogući saradnik srpskog tužilaštva

Nekadašnji operativac Al kaide u Bosni, Ali Ahmed Ali Hamad mogao bi se obreti u Srbiji, kako bi pomogao istrazi ratnih zločina koje vodi Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, tvrdi njegov advokat. Ali Hamad poznat i kao "Abu Ubeida" jedan od retkih svedoka o ratnim dejstvima islamskih dobrovoljaca u Bosni.

Tužilaštvo za ratne zločine radi na rasvetljavanju događaja koje je pomenuo bivši oficir Al Kaide Ali Hamad o zločinima mudžahedina tokom rata u Bosni i Hercegovini, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potvrdio je portparol Tužilaštva Bruno Vekarić.

"Tužilaštvo intenzivno radi na tom predmetu", rekao je Vekarić i dodao da, za sada, o tome ne može ništa više da kaže.

Nekadašnji operativac Al kaide u Bosni, Ali Ahmed Ali Hamad mogao bi se obreti u Srbiji, kako bi pomogao istrazi ratnih zločina koje vodi Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, tvrdi njegov advokat. Ali Hamad poznat i kao "Abu Ubeida" jedan od retkih svedoka o ratnim dejstvima islamskih dobrovoljaca u Bosni.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine dalo je pozitivno mišljenje Vladi da se Ali Ahmedu Ali Hamadu po skraćenom postupku omogući boravak u ovoj zemlji, rekao je Hamadov advokat Duško Tomić agenciji Srna.

"Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine ima interes da mu odobri boravak u toj zemlji, jer vodi istrage o zločinima muxahedina počinjenim nad srpskim stanovništvom u srednjoj Bosni", izjavio je Tomić.

Tomić je istakao da je Ali Hamad tražio da mu se dozvoli boravak u Srbiji i da je informaciju o pozitivnom mišljenju tog tužilaštva dobio tokom kontakta sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Advokat je napomenuo da je obavio i razgovor sa predstavnicima kabineta premijera Srbije Mirka Cvetkovića od kojih je dobio uveravanje da će se po hitnom postupku odlučiti o zahtevu njegovog klijenta.

Ali Hamad u Imigracionom centru 

Ali Hamad se od 30. decembra 2008. godine nalazi u Imigracionom prihvatnom centru, pod nadzorom Službe za poslove sa strancima BiH, jer je nakon odslužene zatvorske kazne od 12 godina i devet meseci dobio rešenje o progonu iz BiH.

Bahreinac Ali Ahmed Ali Hamad je u Bosnu stigao posle obuke u Al kaidinim kampovima u Avganistanu, nakon čega je postavljen na čelo jedne od četa islamskih ratnika koja se borila u sastavu odreda "Al mudžahid".

Ali Hamad je u septembru prošle godine svedočio pred Haškim tribinalom u postupku protiv bivšeg komandanta Armije BiH, generala Rasima Delića, i tada je otkrio niz detalja o organizaciji odreda "Al mudžahid", kao i o zločinima koje su počinili tokom rata u BiH.

Tokom obuke u Avganistanu dobio je ratno ime "Abu Ubejda" po jednom od pratilaca proroka Muhameda. 

Osuđen je 1997. godine na kaznu zatvora od 12 godina i devet meseci zbog terorističkih aktivnosti u BiH i aktiviranja auto bombe u zapadnom delu Mostara. U najvećem terorističkom napadu počinjenom na teritoriji BiH, u zapadnom delu Mostara je 1997. godine povređeno više od 20 osoba, dok je oštećeno na desetine vozila i okolnih objekata.

Po odobrenju Ministarstva pravde Federacije BiH, Ali Hamad je 31. decembra pušten iz zatvora na uslovnu slobodu, tri godine pre isteka kazne, ali je odmah uhapšen i prebačen u Imigracioni centar.

Tokom rata u Bosni oženio se sa državljankom BiH.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.