Bivši ministar policije na robiji zbog saradnje sa mafijom

Izvor: B92, 04.Feb.2022, 22:11

Bivši ministar policije na robiji zbog saradnje sa mafijom

Apelacioni sud u Tirani osudio je bivšeg ministra policije Saimira Tahirija na tri godine i četiri meseca zatvora.

On je osuđen zbog saradnje sa kriminalnog grupom umešanom u šverc marihuane i prebačen je u zatvor pet godina posle prvog hapšenja i niza preokreta.

Bivši albanski ministar policije Saimir Tahiri, vezan lisicama, sproveden je iz zgrade Apelacionog suda za korupciju i organizovani kriminal u zatvor gde će provesti tri godine i četiri meseca zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veza sa mafijom.

"Zatražio sam dve kutije cigareta za Saimira", rekao je advokat bivšeg ministra policije, navodeći da je sudska odluka "skandalozna i štetna po ugled" njegovog klijenta.

Tahiriju ostaje mogućnost da se Vrhovnom sudu žali na kaznu, do koje je albansko pravosuđe došlo posle pet godina dugog procesa i serije preokreta.

Bivši ministar policije je, uz mnogo pompe, uhapšen u novembru 2017. godine, zbog veza sa švercerima marihuane iz klana Habilaj, među kojima su bili i njegovi rođaci.

Prva zatvorska kazna koju mu je godinu dana kasnije izrekao sud u Tirani, brzo je preinačena u uslovnu, što je izazvao talas nezadovoljstva u Albaniji praćen optužbama opozicije da su vladajući socijalisti "kidnapovali pravosuđe".

Tužilaštvo je, tada, tražilo kaznu od 12 godina zatvora, ali je sud procenio da su dokazi dovoljni samo za uslovnu presudu zbog "propusta u procesuiranju slučajeva krijumčarenja narkotika".

Tahiri je bio ministar unutrašnjih poslova od 2013. do marta 2017. godine, kada ga je premijer Edi Rama razrešio dužnosti, ali je na izborima vodio kampanje socijalista u Tirani. Pre smenjivanja sa mesta ministra, opozicija ga je optuživala za veze sa mafijom.

Poslednji u seriji skandala izbio je pošto su italijanske vlasti uhapsile Moisija i Florijana Habilaja, šefove lokalne organizacije koja je prebacivala marihuanu iz Albanije u Italiju.

U masi hapšenja i jurnjava patrolnih čamaca i švercerskih glisera po Jadranu, ovaj događaj prošao bi gotovo neopaženo da dvojica uhapšenih nisu rođaci Seimira Tahirija, mada je bivši ministar negirao bilo kakve veze sa njima.

Suštinski, veze vlastodržaca i švercera droge mnogo su duže nego što je to politička karijera Edija Rame. Bespuća oko albanskog gradića Lazarat već dvadesetak godina uživaju status glavnog snabdevača zapadne Evrope marihuanom i to bez ikakvog uplitanja policije i centralnih vlasti u Tirani.

U jednostavnoj podeli zadataka ekipa iz Lazarata je nesmetano gajila marihuanu, dok je zauzvrat lokalno stanovništvo listom glasalo za demokrate.

Stanje se promenilo posle izbora 2013. godine i dolaska na vlast socijalista Edija Rame, pa je godinu dana kasnije pokrenuta velika akcija suzbijanja marihuane i već nadaleko čuvene "Operacije Lazarat".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.