Bivši hrvatski premijer Sanader isključen iz vladajuće stranke

Izvor: Southeast European Times, 05.Jan.2010, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši hrvatski premijer Sanader isključen iz vladajuće stranke

Samo 24 sata nakon što je saopštio svoju odluku o povratku u aktivnu politiku, zahtev Ive Sanadera odbačen je glasanjem u HDZ-u.

05/01/2010

Marko Biočina za Southeast European Times iz Zagreba -- 05/01/10

Bivši hrvatski premijer i počasni predsednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader isključen je iz stranke u pokušaju da se spreči njegov povratak u aktivnu politiku nakon šestomesečne pauze.

Tu odluku je objavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << sadašnja predsednica HDZ-a, premijerka Jadranka Kosor, na konferenciji za novinare održanoj u ponedeljak (4. januara).

"Jednostranim organizovanjem konferencije za novinare i kritikovanjem odluka vlade iz poslednjih šest meseci, Sanader je uzrokovao nepopravljivu štetu stranci. Nema sumnje da je njegova odluka da se vrati u politiku u ovom trenutku pokušaj destabilizovanja stranke i vlade, što bi moglo ugroziti ključne hrvatske nacionalne interese kao što je okončanje pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji tokom 2010. godine. To nismo mogli da dozvolimo i zato je rukovodstvo stranke predložilo, a predsedništvo je prihvatilo, da izbriše Ivu Sanadera iz članstva u HDZ-u."

Isključivanje Sanadera iz stranke odobreno je sa 13 prema 3 glasa. Dva člana predsedništva bila su uzdržana. Među trojicom koji su glasali protiv isključenja su predsednik parlamenta Luka Bebić i bivši potpredsednik vlade Damir Polančec, koji je podneo ostavku pre dva meseca nakon niza optužbi vezanih za korupciju i proneveru koje su iznete protiv njega.

Odluku da se Sanader isključi iz HDZ-a podržali su glavni partneri stranke u vladajućoj koaliciji. Josip Friščić, šef Hrvatske seljačke stranke (HSS), najjačeg političkog saveznika HDZ, nazvao je odluku Kosorove herojskom. "Ona je jasno stavila do znanja članovima svoje stranke i javnosti da HDZ i vlada imaju samo jednog lidera. Isključivanje Sanadera nije bila laka odluka, ali je ona pokazala da ima jak autoritet u svojoj stranci i zaslužuje da joj se čestita", rekao je Friščić.

Darinko Kosor, lider Hrvatske socijalno liberalne stranke (HSLS), izrazio je isto mišljenje.

Sanader i dalje ima pravo da vrati svoj poslanički mandat do 15. januara, ali politički analitičari kažu da neće imati dovoljnu podršku među poslanicima da bi izazvao značajan raskol u stranci ili ugrozio većinu koju ima vladajuća koalicija.

Sanaderov planirani povratak u politiku izazvao je reakcije. Vesti o njegovom povratku dovele su do toga da Crobex, osnovni indeks Zagrebačke berze, padne 0,6 odsto na dnevnoj bazi, u trenutku kada već dve nedelje za redom beleži pad. U anketi koju je sproveo dnevnik Večernji list, 84 odsto ispitanika se usprotivilo njegovom povratku.

U susednoj Sloveniji, Sanaderova najava opisana je kao pretnja regionalnoj stabilnosti. Zbog njegovog kritikovanja vlade Jadranke Kosor i tvrdnji da je otišao sa funkcije pre šest meseci jer nije bio voljan da trguje teritorijom Hrvatske, slovenački mediji su naglasili da bi Sanaderov povratak na vlast mogao da ugrozi arbitražni sporazum vezan za granični spor između Hrvatske i Slovenije, koji je potpisan početkom novembra.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.