Bivši direktor Hitne: A sada - krivce na sud!

Izvor: Mondo, 04.Okt.2018, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši direktor Hitne: A sada - krivce na sud!

"Kasnije istrage su pokazale da je sve ono što sam govorio zapravo bila istina i da ljudima nije bila pružena pomoć u odsudnim trenucima zbog honorara koji je stizao od privatnih pogrebnika", kaže Borko Josifovski.

Viši sud u Beogradu doneo je presudu u korist uzbunjivača Borka Josifovskog, bivšeg direktora beogradske Hitne pomoći.

Josifovski je još 2005. godine ukazivao na kriminalne radnje lekara Hitne pomoći i privatnih pogrebnih preduzeća, da bi nakon toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << bio smenjen, a dve godine kasnije i otpušten.

"Ovo je nešto što je epohalno i što daje nadu da će se ubuduće suditi po pravdi", kaže Josifovski za RTS.

Borko Josifovski je svojevremeno upozorio Ministarstvo zdravlja da pojedini lekari Hitne pomoći namerno nisu stizali na vreme i nisu obavljali reanimaciju pacijenata da bi tako privatnim pogrebnim preduzećima obezbedili zaradu. Umesto nagrade, smenjen je sa mesta direktora Hitne pomoći, a potom i otpušten.

Josifovski je, gostujući u Dnevniku RTS-a, ocenio da je presuda Višeg suda veliki trenutak za naše pravosuđe kada je reč o suđenjima po Zakonu o zaštiti uzbunjivača.

"Smatram da se ovo ne bi desilo da nije bilo hrabrog i odvažnog sudije koja je sigurno bila pod velikim pritiskom, ali je na kraju u ime naroda donela pravednu presudu", ističe Josifovski.

Bivši direktor beogradske Hitne pomoći kaže da je, nakon što je odlučio da obelodani aferu, prošao kroz veoma težak period. Smenjen je sa mesta direktora, a da niko nije proverio njegove navode i bio je, kaže, diskreditovan kao neko ko je državni neprijatelj i ko ugrožava rad Službe hitne medicinske pomoći.

"Kasnije istrage su pokazale da je sve ono što sam govorio zapravo bila istina i da ljudima nije bila pružena pomoć u odsudnim trenucima zbog honorara koji je stizao od privatnih pogrebnika", naglašava Josifovski.

Napominje da je posao izgubio u montiranom procesu i da su bili falsifikovani dokumenti da bi se sve to izvelo.

"I što je bilo jako teško u svemu, sudije su prihvatale ta falsifikovana dokumenta kao pravno validna i donosili nepravedne presude. Ali, nadam se da je svemu tome kraj i da je ova presuda prekretnica u takvoj praksi", kaže Josifovski.

Poručuje i da borba nije završena i, da je afera dobila pravi epilog u pravo vreme, "kasnije ne bi bilo drugih tragičnih afera u zdravstvu koje su odnosile ljudske živote".

"Smatram da dokle god krivci, odnosno, počinioci krivičnih dela koji su učestvovali u mom progonu ne budu izvedeni pred lice pravde, ne možemo očekivati bolje društvo", zaključuje Josifovski.

Ova presuda jedinstvena je i u svetskim okvirima jer je prvi put utvrđeno da je više društvenih organa učestvovalo u odmazdi nad uzbunjivačem, navodi RTS.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.