Bivši član nacionalne garde planira da se izjasni krivim za curenje podataka

Izvor: B92, 01.Mar.2024, 13:06

Bivši član nacionalne garde planira da se izjasni krivim za curenje podataka

Džek Tešeira, optužen za curenje strogo poverljivih vojnih i obaveštajnih dokumenata, namerava da se izjasni krivim, rekla su dva upoznata izvora.

Bivši član američke Nacionalne vazduhoplovne garde u ponedeljak treba da se pojavi na saslušanju pred saveznim sudom u Bostonu, a sudija će, po članu 11. o saslušanjima, proceniti da li je priznanje dobrovoljno i adekvatno, prenosi CBS.

Tešeirini advokati su odbili da se izjasne na ovu temu.

On je u pritvoru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od prošlog aprila, nekoliko nedelja nakon što su osetljiva dokumenta dospela do javnosti.

Istražitelji su naveli da je Tešeira zloupotrebio svoju poziciju kao sistemski administrator pri Nacionalnoj gardi Masačusetsa da dođe do dokumenata, a onda ih ilegalno proširio internetom koristeći platformu Diskord.

Savezna porota ga je u junu 2023. godine optužila po šest tačaka zbog namernog zadržavanja i objavljivanja podataka o američkoj nacionalnoj odbrani.

Na prvom pojavljivanju pred sudom Tešeira se izjasnio da nije kriv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.