Bivši čelnik i supruga u zatvoru

Izvor: B92, 04.Nov.2014, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši čelnik i supruga u zatvoru

Meksička federalna policija uhapsila bivšeg gradonačelnika južnog grada Iguala i njegovu ženu, koji su optuženi da su naredili napad na studente.

Hose Luis Abarka i njegova žena Marija de los Anheles Pineda uhapšeni su u Meksiko Sitiju. Oni se nisu opirali hapšenju, prema dva neimenovana bezbednosna zvaničnika.

Par se nalazi u pritvoru u Tužilaštvu, gde su dali i izjave.

Još 56 osoba uhapšeno je do sada u okviru tog slučaja, a šef policije Iguale >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dalje je u bekstvu.

Hapšenje bivšeg gradonačelnika i njegove supruge moglo bi da baci svetlo na to gde se nalaze nestali studenti. Taj slučaj pokrenuo je demonstracije širom Meksika i doveo do ostavke guvernera države Gerero, u kojoj se Iguala nalazi.

Studenti sa seoskog učiteljskog fakulteta otišli su u Igualu da prikupe donacije, a vlasti su navele da je Abarka naredio napad na njih, u uverenju da je cilj studenata bio da ometu govor njegove žene.

Vlasti su takodje rekle da je napad sprovela policija koja saradjuje sa narko kartelom Gereros Unidos. Prema njegovim rečima, Pineda je bila glavni operativac u kartelu.

Vlasti navode i da je taj narko kartel u suštini upravljao gradom Iguala, a Abarka je svakih nekoliko nedelja dobijao od dva do tri miliona pesosa (150.000 do 220.000 dolara) kao mito i da bi platio svoju korumpiranu policiju.

Prema federalnim zvaničnicima, Gereros Unidos se bavio uzgojem maka i proizvodnjom heroina iz njega, za američko tržište.

Potraga za studentima odvela je vlasti do brda iznad Iguale, gde je u jednoj masovnoj grobnici pronadjeno 30 tela koja nisu identifikovana.

Prošle nedelje, potraga je stigla do jedne jaruge nedaleko od deponije smeća u susednom gradu Kokulu, ali ni tamo pronadjeni posmrtni ortaci nisu identifikovani.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.