Bivši Štraheov ministar formirao ličnu gardu za ministre FPO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2019, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši Štraheov ministar formirao ličnu gardu za ministre FPO

Bivši ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl radio je na formiranju posebne garde čuvara za ministre iz redova njegove Slobodarske partije Austrije (FPO), tvrdi bečki dnevnik "Kurir".

U Austriji samo predsednik, kancelar i ministar unutrašnjih poslova imaju pravo na lično policijsko obezbeđenje.

U eri Kikl, koja je prekinuta aferom koja je dovela do "pada" tadašnjeg vicekancelara i šefa FPO Hajnc-Kristijana Štrahea, lično obezbeđenje "prošireno" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je na Štrahea, ministra saobraćaja Norberta Hofera i ministarke za socijalna pitanja Beate Hartinger Klajn.

Kao razlog za omogućavanje ličnog obezbeđenja i drugim članovima tadašnje vlade navedena je "posebna ugroženost".

Umesto pripadnika specijalne jedinice "Kobra", koja je zadužena za obezbeđenje ličnosti, prema "Kuriru", uspostavljena ja jedna jedinica u Službi za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma, koja je nazvana "služba za vezu vlade".

U toj jedinici nalazile su se pre svega osobe iz okruženja FPO, kao i sindikata bliskog slobodarcima "AUF".

Ukupno je 15 pripadnika čuvalo isključivo ova četiri ministra, potvrđeno je iz policije, uz napomenu da je to urađeno po nalogu iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Inače i Kikl je, umesto Kobri, koristio usluge ove jedinice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.