Izvor: Southeast European Times, 01.Okt.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivšem komandantu bosanskih Hrvata izrečena kazna za ratne zločine

30/09/2008

SARAJEVO, Bosna i Hercegovina (BiH) -- Bivšem komandantu bosanskih Hrvata Slavku Šakiću izrečena je u ponedeljak (29. septembra) zatvorska kazna u trajanju od osam i po godina za ratne zločine počinjene nad bosanskim Muslimanima tokom sukoba 1992-1995. Bosanski tribunal za ratne zločine sudio je Šakiću, 35, nakon što je uhapšen u maju. On se izjasnio krivim po optužbama da je učestvovao u "pogubljenju jedne osobe" i "mučenju civila ratnih zarobljenika" u Bugojnom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u centralnoj Bosni, u julu 1993. godine. Šakić se neće žaliti na kaznu.

Takođe u ponedeljak, šef Direkcije za evropsku integraciju Osman Topčagić rekao je da je BiH ispunila samo 13 od 30 prioritetnih zadataka u sklopu svog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koji je potpisala sredinom juna. Među ostvarenim ciljevima su usvajanje zakona o fiskalnom savetu, poljoprivredi i ruralnom razvoju, lekovima i srednjem obrazovanju. Međutim, glavne manjkavosti odnose se na zakone o nadzoru banaka, državnim sredstvima, obveznicama, zaštiti životne sredine, promenama u izbornom zakonu vezanim za članove predsedništva, strategiju za mala i srednja preduzeća i uspostavljanje socijalno-ekonomskog saveta. Topčagić je rekao da je BiH izradila zakone, ali treba da ostvari političku volju za njihovo usvajanje. (AFP, Dnevni avaz, Mondo, Tanjug, Nezavisne novine - 29/09/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.