Izvor: Nezavisne Novine, 16.Okt.2016, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivša škola kao smještaj za maloljetne osuđenike?

BANJALUKA - Odjeljenje Vaspitnopopravnog doma pri Kaznenopopravnom zavodu na Tunjicama moguće je da će biti izmješteno u staru školu u Kuljanima, jer uslovi u ovoj ustanovi nisu u potpunosti adekvatni za maloljetnike.

Prema izvještaju Institucije ombudsmana za ljudska prava u BiH između ostalog se navodi da  skučenost i dotrajao namještaj u prostorijama i dalje ne pružaju adekvatne uslove za tretman maloljetnika, zbog čega i dalje insistiraju na izmještanju ove ustanove >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << iz kruga zatvora na Tunjicama.

Rok za realizaciju preporuke koju je ombudsman dao je dvije godine.

Njihova preporuka da se preduzmu određene aktivnosti upućena je Ministarstvu pravde RS i Kaznenopopravnom zavodu Banjaluka.

"Uprkos povećanim naporima zaposlenih, u ovakvom aranžmanu boravka maloljetnika opravdano se postavlja pitanje postizanja svrhe izricanja vaspitne mjere. U tom pravcu ombudsmani podržavaju prijedloge uprave da se napuštena osnovna škola u mjestu Kuljani, nedaleko od Kaznenopopravnog zavoda Banjaluka, renovira i preuredi za Vaspitnopopravni dom Banjaluka", navedeno je u izvještaju "Analiza stanja u ustanovama u kojima su smješteni maloljetnici u sukobu sa zakonom u BiH".

Napomenuto je da je lokacija bivše škole u Kuljanima odlična i zbog blizine Zavoda  oko četiri kilometra, pa bi se mogla koristiti logistika.

U Savjetu MZ Kuljani, međutim, kažu za "Nezavisne" da za ovu informaciju nisu čuli, te da je objektu potrebna sanacija.

"Kada je u pitanju izmještanje ove ustanove iz kruga Kaznenopopravnog zavoda, u ovom trenutku u budžetu nije planirano izdvajanje novčanih sredstava za ovu namjenu, ali želimo istaći da su organizacija, kao i funkcionisanje Vaspitnopopravnog doma, u skladu sa postojećim međunarodnim standardima, koji se tiču činjenice da su maloljetna lica na izvršenju ove vaspitne mjere u potpunosti odvojena od punoljetnih osuđenih lica i da s njima nisu ni u kakvoj vrsti kontakta", kažu iz Ministarstva pravde RS.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.