Bivša predsednica optužena za korupciju, doživotna kazna?

Izvor: B92, 17.Apr.2017, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivša predsednica optužena za korupciju, doživotna kazna?

Svrgnuta predsednica Južne Koreje Park Geun-Hje optužena je za korupciju zbog skandala koji je doveo do njenog opoziva.

Te optužbe bi mogle da joj donesu i doživotnu robiju, saopštilo je južnokorejsko tužilaštvo.

Park, čiji je opoziv potvrdio vrhovni sud Južne Koreje prošlog meseca, sada se suočava sa optužbama za korupciju, prinudu, zloupotrebu vlasti i odavanje državnih tajni, navodi se u saopštenju, prenosi AFP.

Tužioci su podigli optužnicu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i protiv Šin Dong-Bina, direktora "Lote" grupe, petog najvećeg poslovnog konglomerata u Južnoj Koreji, a na osnovu optužbi da je Park i njenoj savetnici Čoi Sun-sil ponudio mito od šest miliona dolara u zamenu za unosnu vladinu dozvolu za otvaranje novog fri šopa.

Podizanje optužnice je najnovije u nizu poniženja za Park, koja je zbačena s predsedničke funkcije masovnim, ali mirnim narodnim protestima, navodi AP.

Park je opozvana krajem prošle godine, a zvanično joj je predsednička funkcija oduzeta u martu.

Nalazi se u pritvorskoj jedinici nadomak Seula otkako je uhapšena prošlog meseca na osnovu optužbi da je, u dosluhu sa savetnicom, iznuđivala novac preduzećima, uzimala mito i činila druge prestupe.

Park će ostati u zatvoru, a odatle će biti prebačena u Seul gde će narednih nedelja protv nje početi suđenje koje će trajati do šest meseci.

Još je neizvesno da li će suđenje početi pre specijalnih izbora zakazanih za 9. maj na kojima će biti izabran njen naslednik.

Park (65) je izabrana za prvu ženu predsednika Južne Koreje 2012. godine, a sada će pred sudije biti izvedena s lisicama na rukama, vezana konopcem, a možda i u zatvorskoj odeći.

Iako je duboko nepopularna među mnogim Južnokorejcima, Park i dalje ima svoje pristalice, a neki konzervativni političari i mediji već traže za nju oprost od vlasti ukoliko bude proglašena krivom.

Ukoliko bude osuđena, optužbe za korupciju doneće joj kaznu od 10 godina zatvora do doživotne robije, navodi američka agencija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.