„Bitka za bebe“ u Srbiji

Izvor: Southeast European Times, 31.Mar.2012, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Bitka za bebe“ u Srbiji

PDV od 18 odsto na hranu i opremu za bebe biće eliminisan na osnovu predloga koji odobre srpski zakonodavci.

31/03/2012

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 31.3.2012.

Srpska vlada je u četrvtak (29. marta) preliminarno odobrila amandman o ukidanju poreza na dodatu vrednost (PDV) i ograničavanju profitne marže na hranu i opremu za bebe -- pitanje povoljno po birače, koje je godinama stajalo, ali je brzo uhvatilo zamah nakon što >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << su ovog proleća najavljeni parlamentarni izbori.

Amandmanom se ukida PDV od 18%, u sklopu akcije u Srbiji koja je postala poznata pod nazivom „Bitka za bebe“.

„Verujem da će ukidanje PDV dovesti do smanjenja troškova za roditelje i ovo je najbolji način da im se pomogne“, kaže Dušan Nikezi', državni sekretar za finansije, na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović obećala je da će se parlament što pre pozabaviti tim pitanjem.

Peticija sa skoro 180.000 potpisa predata je parlamentu 16. marta, a pristalice veruju da će taj predlog učiniti hranu za novorođenčad dostupnijom i pomoći da se poboljša sve manja stopa rađanja u Srbiji.

Kada je u pitanju broj dece koja se rađaju svake godine, Srbija je blizu poslednjeg mesta među evropskim zemljama. U 2011. godini zemlja je imala negativan rast stanovništva od minus 3,5 odsto.

Parlament se ovog meseca posvetio tom pitanju -- tri dana nakon što su parlamentarni izbori raspisani za 6. maj. Premijer Mirko Cvetković obećao je podnosiocima peticije da će se vlada truditi „da utiče na demografsku politiku kroz sistemske mere“ i ukine PDV.

Posterima „Bitka za bebe“, poput ovih gore u Beogradu, pozivaju se građani da se pridruže peticiji za poništenje PDV i limitiranje profitne marže na proizvode za bebe. [Nikola Barbutov/SETimes]

„Mnogi roditelji su nas zvali da se požale na preskupu opremu i hranu za decu“, rekla je za SETimes Maja Tadić sa roditeljske internet stranice Bebac, koja je jedan od organizatora peticije.

„Shvatili smo da su za mnoge ljude u Srbiji cene prepreka da imaju još dece ili da uopšte imaju decu“, dodala je ona.

PDV je porez na profit od proizvoda -- razlika između cene proizvodnje artikla i cene po kojoj se prodaje. Prikuplja se svaki put kada preduzeće u lancu snabdevanja kupi ili proizvede proizvod i preproda ga. PDV na hranu i opremu za bebe iznosi 18 odsto -- što je puno više od PDV od 8% na brašno, mleko, lekove i udžbenike.

Druge zemlje u regionu takođe su preduzele korake za smanjenje PDV na takve proizvode. Hrvatski PDV na hranu za bebe je 10%, a makedonski 5%, mada PDV na većinu drugih proizvoda iznosi 25% odnosno 18%. U Bosni i Hercegovini PDV od 17 odsto uključuje i hranu i opremu za bebe.

Stanovnica Beograda i majka Vera Tubić kaže da je ukidanje PDV na proizvode za bebe prvi korak da se pompogne roditeljima da se nose sa teškim ekonomskim prilikama.

„Nezaposlena sam godinama, kao i 700.000 drugih ljudi. Zamislite kako je podizati dete sa [mesečnom] platom od 400 evra. Trenutno se nekako snalazimo, ali šta će biti kada poraste i krene u školu“, pita se Tubić.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.