Bitka protiv komaraca na Floridi

Izvor: VOA, 05.Avg.2016, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bitka protiv komaraca na Floridi

U saveznoj državi Floridi dodatno je uvedeno zaprašivanje čitavih oblasti radi sprečavanja širenja zika virusa iz oblasti u kojima su komarci zaraženi. Američki zvaničnici kažu da ozbiljno shvataju situaciju sa virusom jer je to prva pojava virusa kojeg prenose komarci u Americi, a koji izaziva deformitete kod beba. Američki Centri za kontrolu bolesti poslali su stručnjake u Floridu kako bi pomogli u praćenju situacije. Zaprašivanje insekticidima iz vazduha je deo akcije koju vlada Floride sprovodi radi sprečavanja širenja zika virusa iz delova Majamija u kojima je ustanovljena infekcija. “Jutros su prvi put zaprašivani odrasli komarci, odnosno tretirani su hemijskom supstancom pod nazivom Naled koja uništava odrasle komarce”, kaže Tomas Friden, direktor Centara za kontrolu bolesti. Friden je izjavio da je zaprašivanje iz vazduha uništilo većinu odraslih komaraca do kojih pesticidi na zemlji nisu mogli da stignu. Friden kaže da zvaničnici ozbiljno shvataju situaciju sa zikom jer je to prvi put da se u Sjedinjenim Državama pojavio virus kojeg prenose komarci, a koji može da izazove deformitete kod beba. On ističe da je najvažnije da se zaštite trudnice. Friden je pohvalio napore nadležnih ali je pozvao građane da učine svoj deo.   “Postoji nešto što svako može da uradi. Kao što je rekao guverner, uklonite stajaću vodu. To je mnogo komplikovanije nego što zvuči. Komarci mogu da dišu u zatvaraču od flaše, tako da morate da uklonite sve u čemu može da se zadrži voda. Šolje za kafu, konzerve od farbe, kanistre za prikupljanje kišnice, kante za smeće koje nisu pokrivene, kontejneri za otpad koji nisu pokriveni, otpad koji može da zadrži malo vode kada padne kiša.”   Predsednik Barak Obama rekao je da je širenje virusa zika, kao što se može videti u Brazilu i Porto Riku, malo verovatno u Sjedinjenim Državama. “Vrsta komaraca koji najčešće prenose ziku je ograničena na određene oblasti zemlje. Ali ne možemo da budemo potpuno sigurni jer očekujemo da će biti više slučajeva infekcije.” U četvrtak, guverner Floride Rik Skot boravio je u Vinvudu, oblasti severno od Majmija u kojoj je zabeleženo najviše slučajeva infekcije koja je dobijena ujedom komaraca. On je rekao da je država bezbedna za posetioce. “Mi smo turistička država. Imaćemo 110 miliona turista ove godine. Imamo bezbednu državu.” Guverner naglašava da je infekcija zika virusom ograničena na oblast od jednog kvadratnog kilometra.          

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Amerikanci puštaju na slobodu GMO komarce "ubice"

Izvor: B92, 06.Avg.2016, 10:22

Američke vlasti su posle nekoliko meseci debate dale dozvolu kompaniji Oksitek da na slobodu puste hiljade genetski modifikovanih komaraca vrste Aedes Aegypti, kako bi se borili protiv širenja bolesti, među kojima je i virus Zika...Komarci će biti pušteni u Floridi, a projekat kompanije koja se...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.