Izvor: B92, 13.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bitići": Ukinut pritvor optuženima

Beograd -- Sudsko veće ukinulo je danas pritvor dvojici bivših pripadnika MUP-a Srbije optuženima za učešće u ubistvu braće Bitići.

Za pomaganje u ratnom zločinu ubistva braće Bitići, američkih državljana albanskog porekla, optuženi su Sreten Popović i Miloš Stojanović.

Portparol tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je za B92 da se tužilaštvo nije žalilo na odluku sudskog veća jer je postupak za slučaj Bitići u završnici, pa optuženi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne mogu da utiču na svedoke.

"Ova sama odluka sudskog veća neće ugroziti postupak s obzirom da je izrečena zaštitna mera, a kada je ona izrečena onda postoje određena pravila, ta lica se moraju javljati u određenom vremenskom periodu MUP-u i mislim da nema bojazni da će na bilo koji način postupak biti ugrožen. Isto tako ovo je samo deo one glavne priče, to je slučaj braće Bitići, a mi očekujemo da ćemo kompletnu priču relativno brzo razrešiti", kaže Vekarić.

Prvooptuženi Popović je, prema optužnici, 8. jula 1999. naredio Stojanoviću da uhapsi braću Bitići, koji su napuštali zatvor u Prokuplju nakon izdržane kazne zbog ilegalnog ulaska u SRJ iz Albanije i da ih sprovede do Nastavnog centra MUP-a Srbije u Petrovom Selu, gde su predati nepoznatim licima koja su ih ubila pucajući im u potiljak.

Posmrtni ostaci braće Bitići pronađeni su 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu. Ruke su im bile vezane žicom na leđima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.