Izvor: Blic, 10.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biste prodavali za 500 dinara

Biste prodavali za 500 dinara

NIŠ - Zamršeno klupko krađa bisti sa niških groblja konačno je počelo da se odmotava. Operativci niške policije uhapsili su Gorana M. (23) iz Lubovije i Žarka M. (23) iz Brzog Broda i podneli krivične prijave jer su krali biste i vaze sa groblja.

Oni su od avgusta do novembra 2006. godine demontirali i ukrali dve spomen biste sa Starog groblja Gorica u Nišu, dve vaze sa niškog Novog groblja, devet spomen-bisti sa groblja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Donjem Komrenu i dve spomen-biste sa groblja u Donjoj Vrežini, koje su potom prodali na otpadima za otkup sekundarnih sirovina.

- Protiv vlasnika otpada koji su otkupljivali ukradene nadgrobne biste podnećemo krivične prijave za prikrivanje izvršilaca krivičnog dela. Nijedna od ovih bista nije nađena jer su u međuvremenu pretopljene - izjavio je juče načelnik kriminalističke policije Policijske uprave Niša, potpukovnik Dragan Bradić.

Prema izjavama osumnjičenih, biste su prodavali po znatno nižoj ceni od njihove prave vrednosti, odnosno za 500 do 600 dinara po komadu, iako kilogram bronze vredi oko 400 dinara.

Interesantan je i način na koji su ukradene spomen-biste prebacivane. Prema Bradićevim rečima, kradljivci su koristili bicikle tako da su ih sa groblja odnosili u više navrata.

Kako je 'Blic' pisao, u prošloj godini sa nekoliko groblja ukradeno je oko 60 bista sa grobova Nišlija.

Talas krađa počeo je tačno pre godinu dana kada je nestala vredna umetnička skulptura 'Anđeo sa lirom', vajara Marina Studina, koja se nalazila na grobu dr Voje Stojanovića na Starom groblju. U novembru je sa groba industrijalca Mite Ristića na istom groblju ukradena skulptura 'Prelja', remek-delo jednog od najvećih vajara sa prostora bivše Jugoslavije Antona Augustinčića, koje je, na sreću, ubrzo nađeno.

Bradić kaže da za sada nema dokaza da su dvojica osumnjičenih povezana sa krađom ostalih bista i vrednih umetničkih dela sa groblja, ali i da se istraga nastavlja.

Nakon saslušanja, istražni sudija Opštinskog suda u Nišu odredio im je pritvor do 30 dana.

Branko Janačković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.