Biser juga pod zaštitom države

Izvor: Politika, 22.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biser juga pod zaštitom države

Vlasinsko jezero i okolnu visoravan nazivaju vazdušnom banjom i "fabrikom crvenih krvnih zrnaca" i, ne samo po tome, jedinstveno je u Srbiji

Vlasinsko jezero – Spas od velikih vrućina ovih dana mnogi nalaze na Vlasinskom jezeru, kod Surdulice. Zvanična letnja turistička sezona počinje 1. jula, ali, iako nema uobičajene gužve, već pristižu ljubitelji ove planine i radoznali putnici koji je tek otkrivaju. Do Vlasine se najlakše stiže autoputem od Niša, preko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vladičinog Hana i Surdulice. Udaljenost od Niša je 140, a od Surdulice ovaj biser juga Srbije je na dvadesetak kilometara.

Vlasinsko jezero se nalazi na nadmorskoj visini od preko 1.200 metara, površina jezera je 15 kilometara kvadratnih, a najdublja tačka u jezeru nalazi se na 35 metara ispod površine. Vlasinsko jezero se pominje u 18. veku kao Vlasinsko blato ili Vlasinska tresava. Na mestu današnjeg jezera, koje je izgrađeno pedesetih godina kao akumulaciono jezero Vlasinskih hidroelektrana, spiranjem nagomilanog blata i treseta u kanjonu dugom 20 kilometara stvorena je močvara koja je na pojedinim mestima bila ispunjena živim peskom.

Akumulacija jezera se puni iz oko 110 slivova planinske vode Vlasine, Jerme, Lisinske, Božičke i Ljubotenske reke sa pritokama, sa dva kubika u sekundi. Jedinstvena plutajuća ostrva u Evropi na jezeru su nastala izdizanjem treseta sa dna. Vlasina je idealno mesto za odmor onih koji ne mare za bogat turistički sadržaj, jer od toga ovde ništa neće naći.

Zdrava hrana

Vlasinska visoravan okružena je planinama Vardenik, Čemernik i Gromada. Na ovu planinu se dolazi po zdravlje, pa je mnogi nazivaju vazdušnom banjom i "fabrikom crvenih krvnih zrnaca". Vlasina je bogata lekovitim biljem i šumskim plodovima. Može se naći oko hiljadu biljnih vrsta, među kojima je i retka biljka mesožderka i subalpska bukva, koje ima na 1.400 metara nadmorske visine, ali najveću pažnju privlače šumske jagode, maline i kupine, borovnice i pečurke, pa u sezoni mnogi ovde dopunjuju kućni budžet.

Na vlasini ima 170 vrsta ptica, 30 vrsta sisara, sedam vrsta gmizavaca, 11 vrsta vodozemaca i 19 vrsta riba. U jezeru ima grgeča, klena, somova, šarana, belog amura, pastrmke..., pa ribolovci dolaze iz gotovo svih krajeva Srbije. Vlasina je proglašena područjem posebne namene, pa je pod zaštitom. Za početak, suzbijena je divlja gradnja i vodi se izuzetno računa o komunalnoj higijeni, a u izradi su generalni i urbanistički planovi. Veliki broj vikendica imaju vlasnici iz Niša, Leskovca, Beograda i drugih gradova, a tu su i odmarališta, auto-kamp, kamp ribolovaca i hoteli sa jednom i tri zvezdice, sportski tereni... Zabranjena je vožnja motornim čamcima. Vlasina gostima nudi oko 2.100 ležajeva, a cena u privatnom smeštaju je od pet do sedam evra, pun pansion u hotelima je od 1.500 do 2.000 dinara. Snabdevenost dragstora je dobra, a, osim ponedeljkom, radi i pijaca, pošta i zdravstvene ambulante. Mobilne telefonske mreže dobro funkcionišu.

Pored toga što je priroda čista, ovde se služi i zdrava hrana. Specijaliteti su vlasinsko jagnje i vlasinska pastrmka. Cena porcije jagnjećeg pečenja sa prilogom je 600 dinara, porcija pastrmke 320, mešanog mesa 500 dinara, a ćevapi 250 dinara, cena predjela je u proseku 200 dinara. Kafa se može popiti za 50 dinara, a sva alkoholna i bezalkoholna pića su po 80 dinara.

Putevi loši

Pored jezera zatekli smo ribolovca iz Niša Zvonka Kućara koji je, kako nam je rekao, došao sa prijateljem isključivo iz zdravstvenih razloga. Smešteni su u privatnom objektu gde ležaj plaćaju 400 dinara, sami spremaju hranu, a najčešće ribu koju upecaju. O utiscima o Vlasini on kaže: – Priroda je fenomenalna, ali je slaba infrastruktura. Mnogo šta fali – od staza za planinarenje, pešačenje, sređenih kampova, zabave na vodi, do boljih hotela.

Dok razgovaramo sa Kućarom, nailaze dva bračna para Slavica i Nikola Medić i Gordana i Stojan Rajčević iz Novog Sada. Nikola nam kaže da se vraćaju iz Grčke sa letovanja i da su odlučili da u povratku posete Vlasinu, Staru planinu i Pirot. Raspituje se kod Kućara da li riba grize i kojih vrsta ima u jezeru. Medić kaže da je bio na Vlasini pre deset godina i da je želeo svojoj supruzi i i prijateljima da pokaže jezero. Kažu da je priroda zaista lepa, ali da je put od Surdulice u lošem stanju i da je to veliki nedostatak i da treba dosta toga da se uredi.

turisti mogu videti manastir iz devetog veka u Palji, gde je započeta obnova crkve na Vlasini, u Klisuri i Božici. Od 5. do 8. jula, biće održane manifestacije Vlasinsko leto, takmičenje trubača i vlasinski kotlić. Surdulica ima i svoju zvaničnu prezentaciju na internetu, ali je sajt još u izradi i za sada nema mnogo informacija.

Valentina Zlatković

[objavljeno: 22.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.