Birajmo najlepše

Izvor: Blic, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Birajmo najlepše

Agencija „Medium Gallup" u saradnji s „Blicom" sprovela je u aprilu akciju istraživanja kvaliteta života građana Srbije. Opsežno ispitivanje obuhvatilo je 1.000 građana o temama koje se tiču kvaliteta života u našoj zemlji. U ovu akciju želimo da uključimo i vas, naše čitaoce, tako što ćete nam slati svoje predloge. Po okončanju akcije, najsrećnije i najažurnije čitaoce „Blica" očekuju nagrada iznenađenja.

Smisao ove akcije na najbolji način opisuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dr Srbobran Branković, direktor agencije „Medium Gallup":

„Gde je osnovni razlog opšte zapuštenosti? Važan deo odgovora mogao bi da bude u sledećem: ako je problem u vozačima koji se loše parkiraju, vlasnicima kućnih ljubimaca koji ne vode računa o njima, ljudima koji bacaju smeće po ulicama i parkovima, putnicima u javnom prevozu koji ne haju za nevolje starih i nemoćnih, onda znači da je problem u nama samima, jer većina može da se prepozna u nekoj od ovih kategorija.

Da li smo u stanju da sebi kao uzor postavimo čistoću i urednost nemačkih ili francuskih sela i gradova i da taj uzor sledimo? Da li imamo snage da poštujemo zabranu pušenja u radnim prostorijama, na ulicama i parkovima, ili će to zauvek ostati prazno slovo na papiru? Da li u sebi možemo da obuzdamo nemar i da otpatke bacamo u korpe i kontejnere, a ne gde nam padne na pamet? Da li su političke stranke i nevladine organizacije voljne da svoje članstvo i simpatizere mobilišu na tom zadatku, a ne samo na ratu plakatima i uzajamnim svađama?

Kad počnemo sebi da postavljamo ova pitanja i kada na njih budemo odgovorili potvrdno, počećemo da se približavamo Evropi i bez sporazuma o stabilizaciji..."

Namera nam je sasvim jasna - skrenimo pažnju i pokušajmo da svi skupa, od takozvanih običnih građana do državnih i lokalnih vlasti, učinimo napor da nam ulice i parkovi, naselja i gradovi, kuće i zgrade budu čistiji, uređeniji, da se izborimo za dobar kvalitet vode koju pijemo i vazduha koji udišemo, da sami utičemo na poboljšanje svega što je loše i što nas okružuje, a što s malo volje može da bude neuporedivo kvalitetnije i prijatnije.

U narednom periodu zajedno ćemo predlagati i birati:

Najčistiju ulicu u vašem mestu

Najuređenije gradsko dvorište

Najlepše uređeno seosko domaćinstvo

Najlepše parkove Srbije

Najbolji kućni savet i najuređenije zajedničke prostorije

Najboljeg gradskog ili međugradskog prevoznika

Osoblje za primer u zdravstvenim ustanovama

Najljubaznijeg ili najefikasnijeg službenika u opštinskoj i gradskoj upravi

Ukažimo na ruglo naših gradova i nemarnost

Način i rok za slanje predloga

Predloge, kao i fotografije, možete slati na sledeće načine:

- Na broj telefona 011/333-45-64

- SMS na broj telefona 065/333-48-05

- Na i-mejl adresu akcija@blic.co.yu

Vaše predloge na naše adrese ili kontakt telefone možete slati u narednih deset dana, tačnije zaključno sa 15. majem. Posle tog roka, naši novinari krenuće u obilazak i „inspekciju", a najbolje, odnosno najgore primere - izabraćemo zajedno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.