Bioničko oko može pomoći slepima da progledaju

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Dec.2015, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bioničko "oko" može pomoći slepima da progledaju

Slepilo je moguće delimično izlečiti uz pomoć bioničkog “oka” koja “šalje” sliku direktno u mozak, pokazalo je novo istraživanje.

Stručnjaci australijskog Univerziteta Monaš rade na naprednom sistemu koji bi mogao delimično da vrati vid osobama koje su potpuno slepe.

Tretman će podrazumevati ugradnju 11 pločica u različite delove mozga koji primaju i prerađuju signale dobijene od kamere.

Svaka od 11 pločica imaće 43 elektrode koje mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da stimulišu mozak kako bi stvorile tačke svetlosti.

Međutim, slike dobijene na taj način neće biti ni izbliza “kvalitetne” kao one koje mozgu “šalje” oko.

Bionički uređaji nudiće sliku manju od 500 piksela, za razliku od 1,5 miliona piksela, koliko može da stvori prosečno oko.

Ljudi bi takođe morali da nose specijalne naočari koje prate kretanje njihovih očnih jabučica.

Istraživači sada pokušavaju da pronađu volontere kako bi testirali proceduru.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.