Bilo je grešaka u davanju državljanstva

Izvor: B92, 05.Nov.2019, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bilo je grešaka u davanju državljanstva"

Kiparski ministar finansija Haris Georgiades priznao je da su napravljene određene greške u davanju spornih državljanstva investitorima.

Izjava dolazi nakon što su otkrića o onima koji su dobili kiparsko državljanstvo izazvala nemir na tom mediteranskom ostrvu.

Istraga Rojtersa objavljena u oktobru je otkrila da su bogata rodbina i saveznici premijera Kambodže Hun Sena kupili strano državljanstvo i da je osam ljudi bliskih njemu dobilo kiparske pasoše.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Vlasti na Kipru su pokrenule istragu nakon tog izveštaja.

Lokalni mediji su kasnije izvestili da je više od 3.200 investitora i njihovih članova porodica između 2013. i 2018. dobilo kiparske pasoše.

Dnevnik "Politis" objavio je da je kiparski pasoš dat malezijskom biznismenu Lou Taeku Džou, koji je optužen za krađu više milijardi dolara iz državnog fonda.

Džo negira da je to učinio, a mesto na kome se nalazi je nepoznato.

"Moramo da priznamo da su u ranim godinama činjene greške. Izolovane, ali ne i beznačajne", rekao je kiparski ministar finansija Haris Georgiades na poslovnoj konferenciji u Nikoziji.

"Značajne korektivne mere u vezi ovog programa su stupile na snagu od pocetka ove godine", rekao je on.

Kipar ima plan državljanstvo za investitore od 2013. godine i za minimum dva milina evra investicija može se dobiti pasoš i bezvizno putovanje u Evropskoj uniji.

Vlasti su preispitivale više puta plan i kriterijumi su sada strožiji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

KIPARSKI MINISTAR PRIZNAO GREŠKU Georgijades: Bilo je nepravilnosti prilikom odobravanja državljanstva

Izvor: Blic, 06.Nov.2019, 01:43

Kiparski ministar finansija Haris Georgijades priznao je da su napravljene određene greške prilikom odobravanja državljanstva radi investiranja.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.