Izvor: B92, 13.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biljana Plavšić odbila da svedoči?

Hag -- Bivši predsednik Republike Srpske, Biljana Plavšić, vratila se u petak iz Haga u zatvor u Švedskoj, pošto je, kako tvrde izvori bliski njenoj porodici, odbila da svedoči na suđenju bivšem jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Miloševiću. Plavšić je, kako navode isti izvori, tri dana boravila u Hagu. Prema istom izvoru, Plavšić je rekla da ne može da svedoči protiv Miloševića, pošto ne želi da laže o njegovim odlukama i potezima, o kojima ne zna ništa, jer mu nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bila bliska. "Ja Slobodana Miloševića nisam volela, a on je mene mrzeo. Dakle, ja nisam spadala u krug onih koji su bili pored njega i koji bi mogli bilo šta da kažu o onome što je on radio", rekla je, prema izjavama njenih bližnjih, Biljana Plavšić u tribunalu.

Obraćajući se sudskom veću, tužilac Džefri Najs saopštio je u četvrtak da jedan svedok neće svedočiti: "Ona neće doći", rekao je Najs, ne objašnjavajući o kome je reč. Predstavnici zatvora u Švedskoj, gde Plavšićeva izdržava jedanaestogodišnju zatvorsku kaznu, potvrdili su da je bivša predsednica RS početkom nedelje "otputovala u Hag da svedoči", ali predstavnici Haškog tribunala nisu želeli da odgovaraju na pitanja o tome da li je ona došla u Holandiju i zašto nije svedočila. Kako saznaje B92 iz izvora bliskih Tribunalu, Biljana Plavšić trebalo je da svedoči i na suđenju Momčilu Krajišniku, ali je njeno pojavljivanje i u tom procesu za sada pod znakom pitanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.