Izvor: Nezavisne Novine, 15.Feb.2017, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilja Krstić i "Bistrik“ predstavili novi album

Muzičarka Bilja Krstić i ansambl "Bistrik“ predstavili su na sceni "Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu novi album "Svod“, koji je za domaće tržište objavila kuća "Haj-faj mjuzik“.

Album sa 10 ljubavnih pjesama 6. januara prošle godine u Londonu je izdala kuća "Ark mjuzik“, a Krstićeva kaže da svod može biti i nebeski i biserni, a da je njima "prelijepi biserni svod“.

"Neke su ljubavne priče, nežne i divne, neke su setne, a neke >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << teške, ali ljubav je ključ života i nekako se nameće kao tema u svim pesmama, pa i u tradicionalnim“, istakla je Krstićeva.

Takođe navodi da su mnogo ponosni, jer se album već našao na svjetskim plej-listama, predstavljen je na BBC-ju, u Melburnu i na više od 50 radio-stanica je već imao premijeru.

Na albumu su radili tri godine, a Krstićeva objašnjava da je tako dugo pripreman zbog finansijskih problema.

"Brzo sam pronašla koje ću pesme staviti na album i svaka je posvećena nekome. Gledala sam da napravim kolaž, da to bude lepa šarenica, ima pesama koje se pevaju i kod nas i kod naših komšija“, rekla je muzičarka.

Prema njenim riječima, "Kraj potoka bistre vode" je sevdalinka i pjevala se svuda u bivšoj Jugoslaviji.

"'Dimitrijo, sine Mitre' je najlepša pesma iz Vranja, koju sam učila kada sam bila mala od Vasilije Radojčić, koju su moji roditelji voleli mnogo. Tu je i pesma 'Sedi moma na visoko' iz 1880. godine“, ispričala je Krstićeva.

Muzički kritičar Peca Popović primjetio je da Bilja Krstić i "Bistrik“ pronose emociju i interpretaciju sa ovih ukletih prostora svetom u slavu ove zemlje, i to u vremenu kada više znamo o pjevačicama iz rijaliti programa i o njihovoj seksualnosti nego o glasu i interpretaciji.

Album "Svod" je, prema njegovim riječima, zasnovan na tradiciji, moralu, ljubavi i umjetnosti.

Bilja Krstić i ansambl "Bistrik“ su na sceni "Raša Plaović“ izveli pjesme "Kraj potoka bistre vode", "Smilj", "Smiljana", "Svu noć mi bilbil prepjeva", "Dimitrijo, sine Mitre", a 25. februara u Skoplju počinju turneju na kojoj će promovisati "Svod".

Prošle godine, Krstićeva je proslavila 40 godina karijere i 15 godina ansambla "Bistrik“.

Novinar i pisac Ivan Ivačković je priznao da se 2000. godine zaljubio u Bilju Krstić, da se ispostavilo da je u pitanju duboka, zrela i trajna ljubav i da je danas voli više nego ikada prije.

Ivačković je obrazložio ta svoja priznanja time što je 2000. godine Krstićeva objavila album Bistrik i otpočela najblistaviju karijeru, pokazavši da je sposobna da kao pjevačica vrati srpskoj muzici dignitet uništen tokom devedesetih godina 20. vijeka.

(RTS)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.