Izvor: RTS, 16.Jul.2020, 16:06

Bilčik očekuje jasniju sliku o dijalogu Beograda i Prištine na jesen

Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je ohrabrujućim to što su Beograd i Priština opredeljeni za dijalog i naglasio da Brisel očekuje rezultate i konkretne zaključke koji će biti značajan signal za budućnost regiona.
Vladimir Bilčik je na onlajn skupu "Srbija posle koronavirusa - Novi zamah u procesu proširenja", povodom nastavka dijaloga nakon 20 meseci i susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i prišitnskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << premijera Avdulaha Hotija, kazao da na jesen očekuje jasniju sliku i da zna da proces neće biti lak.

"To je veoma bitan signal kada govorimo o budućnosti regiona. Očekujemo rešenje kosovskog pitanja. Pažljivo ćemo pratiti proces i treba da se krećemo u pravom smeru koji će nas dovesti do rešenja", naglasio je Bilčik.
Podsetio je da je pristupanje EU bitna i kvalitativna promena koja znači da treba da bude urađen ozbiljan posao na terenu.
On je takođe rekao i da je svestan da postoji skepticizam, ali, smatra da Zapadnom Balkanu treba dati nadu i signal da su promene moguće, a da je pomirenje zaista izvodljivo.
"Ovo nije dijalog zbog dijaloga, svi moramo da budemo posvećeni procesu, da se čuju različiti signali i lidera i građana i da svi budemo posvećeni", kazao je on i dodao da su sve insitucije uključene u proces i da daju punu podršku dijalogu i specijalnom izaslaniku Miroslavu Lajčaku.
Šef kancelarije Nemačkog instituta za međunarodne odnose i bezbednost u Briselu Dušan Reljić je rekao da bi bi bilo pravo čudo ako bi konkretni rezultati u dijalogu Beograda i Prištine bili postignuti do jeseni.
Reljić je kazao da nije optimista, ne samo zbog izbora u SAD, već i zato što su, prema njegovoj oceni, obe pregovaračke strane bez stvarnog legitimiteta i nisu sposobne da naprave dugoročno, demokratsko i prihvatljivo resenje, koje će preživeti smenu političke generacije na vlasti.
I potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak smatra da je legitimet pregovarača Beograda i Prištine upitan, a uz sve izrazio je i uverenje da bi sporazum donet na brzinu mogao da traje.
Dodao je da je važno da se zna da Kosovo nije ulaznica za EU, da nije ni jedini ni glavni uslov za članstvo, te i ako bi se problem rešio do jeseni ostaje pitanje gde je vladavina prava, borba protiv korupcije....
Učesnici skupa ocenili da bi bilo dobro kada bi izveštaji EK, a prvi će uslediti u novembru, bili otvoreniji i razumljiviji građanima što predviđa i nova metodologija, Međak je ocenio da bi, ako se napravi takav iskorak, da u izveštajima ne piše "fali ti temelj, a kupio si pločice za kupatilo", moglo da dođe do željenih promena i napretka, a ne uočenog nazadovanja u procesu evrointegracija.
Reljić je skup iskoristio da upozori na činjenicu da Zapadni Balkan svaka dva minuta napusti jedan građaanin i iseli se u EU i da se, ako se uzme broj umrlih, svakih 90 sekundi postane manji za jednog čoveka.
Zamenica generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju u Sarajeva Tanja Miščević ponovila je da normalizacija, sveobuhvatna, ne traži priznavanje nezavisnosti od Srbije, već je poenta da se odvija proces dijaloga i da se implementira sve dogovoreno.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.