Izvor: Piplmetar.rs, 22.Feb.2024, 22:31

„Bila je moj kiseonik“: Roditelji učenice petog razreda ubijene u Ribnikaru svedočili pred sudom

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić/Strahinja Aćimović, Nikola Tomić


Parnični postupak po tužbi osam porodica ubijenih u masovnoj pucnjavi u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ nastavljen je danas. Suđenje je trajalo skoro šest sati, a iskaz su, među ostalima, dali Bojan i Marija Asović, čija je ćerka, učenica petog razreda, ubijena u holu škole.
Bojan Asović istakao je da je njihovo prvo dete bilo njihov svet. Ispričao je da su bili blagi prema svojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << deci, da su se svakog dana trudili da budu dobri roditelji
– Svu svoju ljubav i snagu video sam u porodici, sve do 3. maja. Moja ćerka je bila nestvarna devojčica, tako mala, a tako velika. Oduševljavala me je. Sve za šta smo živeli uništeno je 3. maja. Ne možemo da se izborimo sa tugom. Ona je bila moje sunce. Ja sam 3. maja umro. Pokušavam da živim zbog sina, ali mi ne ide – ispričao je.
Kako je rekao, „kad je njegova ćerka pričala, on je stajao mirno“. Svaki dan je žurio da stigne kući u srćeu koja ga je čekala. Danas gleda da je što manje kod kuće. Ne podnosi da bude sam, kada mu supruga i sin nisu tu.
– Kad pričam o njoj, kao da se od nje opraštam, a to ne želim. Znam da ću ponovo da je vidim. Trećeg maja sam bio u Nikšiću. Čim me je nazvao prijatelj, krenule su mi suze, a nisam još ni znao šta se desilo. Bilo mi je teško što nisam u Beogradu. Moja surpuga Marija mi je rekla da ide u policiju. Tog dana sam išao da tražim ćerki grob, supruga nije mogla – dodao je.
Kivan je jer je škola samo sedam dana posle masovnog ubistva ponovo počela da radi.
– Kao da nam poručuju da se ništa nije desilo – ispričao je.
„Tog dana sam umrla“ Njegova supruga Marija ispričala je da mozak ne može da prihvati da govori o ubistvu deteta u osnovnoj školi.
– Moja ćerka je od jaslica imala osećaj za druge. U vrtiću su mi se roditelji zahvaljivali jer je pomagala drugoj deci. Isto je bilo i u školi. Kada su bile svađe sklanjala se. Bila je moj kiseonik. Vreme s decom mi je bilo najlepši deo dana. Deca su mi smisao života. Tog dana sam otišla na posao. Ćerka mi je poslala poruku da je dežurna. Iznerviralo me je što su nosile torbe jer kad su dežurni ne nose knjige. To je bilo naše poslednje dopisivanje – ispričala je.
Kako je rekla, kada je čula za pucnjavu „noge su joj se odsekle“. Znala je da njena ćerka sedi na ulazu u školu. Vrisnula je, tražila je od kolega da je voze do škole.
– Pitala sam psihologa škole gde je moja ćerka, a ona je ćutala. Za sina sam odmah znala da je dobro. Tog dana sam umrla. Kolege su me nosile do kola kada sam pošla u policijsku stanicu. Ko je takao moju ćerku? Ko je smeo da je dira? Otišla je u školu vesela i nežna, osećajna i puna empatije. Živite za tu decu, učite ih pravim vrednostima i odjednom je nema. Mi smo 1. i 2. maja igrali „Ne ljuti se čoveče“, dok je porodica Kecmanović pravila Molotovljeve koktele. Ja sam policajka i moja deca nisu videla pištolj. Doktor je ponosan što je imao arsenal oružja – dodala je.
Foto: Telegraf.rs


Istakla je da „razume da roditelji dečaka ne osećaju krivicu“ i dodala da je „to bolesna porodica“.
– Posle sedam dana se krenulo u školu. Ja sam se osećala kao da ću da umrem. Ne znam kako sam živa. Svaka nova odluka je kopanje po živim ranama. Osećam beskonačnu tugu, ne znam kako će to da utiče na mene ni psihički, ni fizički – ispričala je majka.
Advokatica Kecmanovića dobila opomene Punomoćnica tužene porodice Marina Ivelja je na početku današnjeg ročišta zatražila spajanje dva parnična postupka, kao i prekid postupka.
– Ovde su enormni troškovi. Vrednost movine tužene porodice je 598.500 evra, dok će se javnom prodajom dobiti i manje. Ovi postupci su za porodice stradalih beznačajno mali, mizerni i iracionalni za njihovu bol. Ovo nema smisla. Imovina ne može da pokrije čak ni jednu porodicu – rekla je Ivelja.
Istakla je da tuženi „nose teret i odgovornost i osećaju bol“.
Ivelja je dva puta opomenuta od strane suda zbog priče o novcu.
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


– O memorijalnom centru i drugim stvarima možete da se dogovorite van ročišta. Ako ne možete da priđete porodicama, znači da nisu za dogovor van sudskog postupka – rekla je sudija.
Ivelja je potom govorila i o dokazu u vidu video i foto materijala, koji je želela da priloži, a tiče se dozvole koju je dečaku navodno obezbedio streljački klub Partizan, zbog čega su, kako je rekla, roditelji mislili da je dečaku dozvoljeno da odlazi u streljanu i dodala je da je on tamo bio samo tri puta. Tražila je i da se za svedoka pozove sekretar Streljačkog saveza Srbije Nenad Petković.
Punomoćnik porodica stradalih Ognjen Božović, rekao je da bi o spajanju postupaka morao najpre da razgovara sa klijentima, ali da za prekid postupka nema osnova.
Sudija je odbila dokazni predlog punomoćnice Kecmanovića, kao i predlog za saslušanje svedoka.
Na današnjem ročištu su, Bojana i Marije Asović, svedočili i Dragan i Nina Kobiljski, Bojan i Marija Asović, Dragana i Branko Anđelković i Slobodan Negić, dok je svedočenje Milanke Negić ostavljeno za sutra, kada će svedočiti i braća i sestre četvoro ubijene dece, a njihova svedočenja biće zatvorena za javnost.
Iako je prvobitno trebalo da na sutrašnje ročište budu pozvani Miljana i Vladimir Kecmanović, oni će svoje iskaze da daju na nekom od narednih suđenja.
(Telegraf.rs)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.