Bil Klinton izaslanik UN za Haiti

Izvor: RTS, 19.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bil Klinton izaslanik UN za Haiti

Ujedinjene nacije imenovale bivšeg američkog predsednika za specijalnog izaslanika za Haiti. Klinton će se baviti prikupljanjem novaca za siromašno karipsko ostrvo koje zavisi od strane podrške.

Bivši američki predsednik Bil Klinton imenovan je za specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za Haiti. Njegova uloga biće da privuče investicije i stranu pomoć za siromašno karipsko ostrvo, objavio je dnevnik "Vašington post".

Iz UN je saopšteno da bi Klinton trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << danas da bude zvanično imenovan od strane svetske organizacije. Njegov funkcija u siromašnoj karipskoj zemlji biće "počasno-liderska", sa namerom da od političkih i poslovnih lidera obezbedi novac za ostrvo koje u mnogome zavisi od strane podrške.

Imenovanju Klintona prethodila je martovska poseta generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, bivšeg američkog predsednika i poslovne delegacije Port o Prensu, sa ciljem da se ukaže na potrebu vraćanja ekonomske sigurnosti na Haiti.

"Vašington post" navodi da je Klinton pokazao veliko interesovanje za Haiti gde je 1994. godine odigrao ključnu ulogu u vraćanju na vlast legalno izabranog predsednika Žan Bertrand Aristida koji je ipak deset godina kasnije bio primoran da napusti vlast. Zbog svrgavanja diktatorskog režima Klinton uživa veliku popularnost među siromašnim stanovništvom Haitija.

Prošlog meseca Klinton je učestvovao na Donatorskoj konferenciji za Haiti u Vašingtonu, na kojoj je obezbeđno 324 miliona dolara pomoći. Haiti je prošle godine pogodila nestašica hrane, nemiri i četiri razorne tropske oluje.

Budući da je Bil Klinton suprug američke državne sekretarke, Hilari, propisi nalažu da Stejt department mora da odobri imenovanje bivšeg predsednika u međunarodnim aktivnostima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.