Izvor: Nezavisne Novine, 19.Avg.2020, 20:14

Bijes zbog migranata

Zbog migrantske krize koja svakodnevno eskalira i ne nazire joj se kraj, građani u Unsko-sanskom kantonu su u stanju očaja, a u Velikoj Kladuši odlučili su da stvar uzmu u svoje ruke.

Unazad nekoliko noći građani organiziraju straže na prilazima ovom gradu i ne dozvoljavaju prolazak autobusima koji dovoze migrante. Zabilježeno je i više incidentnih situacija, pa i napada na ilegalne strane državljane, a cijela situacija prijeti da izmakne kontroli.

Građani su tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << svojim samoorganiziranjem u stvari natjerali policiju da u djelo provodi odluku Operativne grupe za migrantsku krizu USK koja je donesena još u martu ove godine. Radi se o odluci koja zabranjuje dolazak i prevoz migranata na područje Unsko-sanskog kantona, a koja se, iz ko zna kojih razloga, nije dosljedno provodila u praksi.

Međutim, iluzorno je očekivati da će to zaustaviti nekontrolisani priliv migranata, jer jednostavno svi njihovi putevi vode u Unsko-sanski kanton. U Sarajevu, Tuzli, Banjaluci i drugim gradovima oni bez ikakvih problema, s regularno kupljenim kartama sjedaju u autobuse, kombije ili druga prevozna sredstva i kreću put Bihaća, Velike Kladuše i Cazina. Kada im se onemogući prevoz, nastavljaju pješice i stižu na svoja odredišta. Nije tajna da prebacivanje migranata vrše organizirane grupe i da se u tom poslu vrti veliki novac.

Sve ih je više na ulicama gradova u USK, a broj krivičnih djela čiji su počinioci raste proporcionalno povećanju njihove brojnosti. Niko se više ne osjeća sigurno i svima je zavladao osjećaj straha, beznađa i bespomoćnosti. Bilo je samo pitanje vremena kada će se i kako ispoljiti dugo akumulirani bijes građana zbog onoga što im se dešava. Njihovo strpljenje je pri kraju, a fitilj na bombi dogorijeva i vrlo bi lako mogla eksplodirati.

Policija apeluje na suzdržavanje od poduzimanja bilo kakvih akcija koje mogu narušiti ukupnu bezbjednost, ali sve je više poziva na proteste, samoorganizovanje i samozaštitu koji se šire društvenim mrežama. Zbog indiferentnog odnosa aktuelne državne vlasti prema migrantskoj krizi, najviše ispaštaju građani Unsko-sanskog kantona, koji je već postao usko grlo za migrante. Situacija postaje dramatična i crveni alarm se upalio.

U cijeloj ovoj situaciji jedino pozitivno moglo bi biti da ispoljavanje građanskog nezadovoljstva konačno natjera tromi i umrtvljeni državni mehanizam da se pokrene i konačno se uhvati ukoštac s migrantskom krizom.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.