Izvor: Blic, 09.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bijeljina skinuta sa kaznenog spiska SAD

Američka administracija donela je odluku o ukidanju sankcija opštini Bijeljina, izjavio je juče za „EuroBlic" načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić. Ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš potvrdio je da je američka administracija ukinula sankcije svim opštinama u RS za ovu godinu uz objašnjenje da su „prošle godine ispunili sve uslove iz američkog zakona zbog kojih su sankcije bile uvedene".

Za ovu godinu sankcije su, osim Bijeljine, ukinute i Sokocu, Palama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Han Pijesku.

- Ovu informaciju dobio sam od predsednika Vlade RS Milorada Dodika, a u narednih par dana očekujem i zvaničan dopis američke ambasade - rekao je načelnik Bijeljine. Mićić je podsetio da je Bijeljina jedna od pet opština u RS kojoj su 2001. godine, zbog nepoštovanja ljudskih prava odlukom američkog Kongresa nametnute sankcije koje su se prvenstveno odnosile na priliv donatorskih sredstava i politički položaj ove regije.

- Nepoštovanje ljudskih prava i nedostatak demokratskih procesa bio je osnovni razlog koji je naveden kada je američki Kongres doneo odluku o sankcijama. Proteklih godina mi smo brojnim aktivnostima lokalne vlasti i kvalitetnijom organizacijom uprave i života uopšte u ovoj opštini, pokazali da poštujemo ljudska prava i da u ovom gradu vlada demokratija, a evidentno je da je mnogo toga postignuto i u pravcu pomirenja između etničkih grupa i verskih zajednica - rekao je načelnik opštine Bijeljina.

- Skidanje sankcija samo je još jedan dokaz da su opštinska administracija u Bijeljini i Vlada RS na pravom putu ka obezbeđenju boljih uslova života i poštovanja ljudskih prava svih građana. Očekujemo da će nakon ove odluke u Bijeljinu lakše dolaziti donatorske organizacije koje mogu značajno pomoći život svih građana, kako povratnika, tako i raseljenih lica i nacionalnih manjina. Bijeljina i Semberija su otvoreni i preduzećemo sve da to i ostanu. Sve što opštinska uprava bude radila, činiće za dobrobit svih stanovnika ovog područja - naglasio je bijeljinski načelnik Mićo Mićić.

Podsticaj demokratiji

Načelnik Pala Slobodan Savić odluku administracije SAD ocenjuje kao „potvrdu da je u proteklom periodu učinjeno mnogo".

- Ovo će sigurno još više pokrenuti demokratske procese i učiniti da Pale krenu putem bržeg razvoja jer su nam do sada bila uskraćena mnoga donatorska sredstva i predpristupni fondovi, što je bio kamen spoticanja - rekao je Savić.

A. L.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.