Biciklima protiv predrasuda

Izvor: Vesti-online.com, 23.Okt.2017, 03:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biciklima protiv predrasuda

Rastislava Ava Mirković, prevodilac iz Berlina i njen sin Isidor Kobilarov (10) su za 18 dana prešli biciklom 1.200 kilometara od Pasaua, preko Linca i Beča, Bratislave i Budimpešte do Novog Sada, da bi skrenuli medijsku pažnju na knjigu "Pod istim krovom" koju je Rastislava sa nemačkog prevela na srpski jezik.

"Pod istim krovom" je dnevnik pisan iz dvostruke perspektive - iz ugla sirijskog izbeglice, studenta matematike i informatike Amira Baitara i Nemca Heninga Zusebaha, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << renomiranog novinara nedeljnog "Cajta", čija je porodica Sirijcu pružila šestomesečno utočište u svom domu. Međusobne predrasude, odnos zapadnog sveta i islama, neprijatne istine, ali i duhoviti i neočekivani obrti delovali su kao magnet na Avu, koja je istog trenutka shvatila da knjigu mora da prevede za balkanske čitaoce kojima tema izbegličkih sudbina nije nepoznata.

Uz nesebičnu pomoć oko 50 donatora knjigu je 11. avgusta objavila izdavačka kuća Klio, dva dana pošto su majka i sin stigli do cilja. Podršku su im pružili i nemački izdavač i oba autora, koji nisu tražili novac za prava koja poseduju.

Posle Novog Sada, Sombora i Beograda, knjiga je doživela predstavljanje i u Berlinu. Za tu priliku Rastislava i Isidor su održali čarobnu prezentaciju svoje biciklističke odiseje obrnutog smera od one koju je prošao Sirijac Amir. Uz dijapozitive i međusobna dopunjavanja o doživljajima na usputnim stanicama, uključujući i otpalu pedalu koja je Isidoru zagorčala poslednje kilometre puta, ovaj uigrani majka-sin tandem je uvukao publiku u avanturu u kojoj su prošli kroz pet zemalja, tri prestonice i preko jedne granice.

- Ovde u Berlinu je normalno kad pravite porodične biciklističke rute. Ali kada smo Isidor i ja dali intervju za Radio 202, koji nas je medijski pratio tokom dela puta, povratna reakcija nekih ljudi je bila "Ta majka nije normalna, tako malo dete povesti sa sobom?!" Posle toga su u svim intervjuima novinari razgovarali samo sa Isidorom - pričala je uz osmeh Rastislava o "malim kulturološkim razlikama" Srba i Nemaca.

"Pod istim krovom" biće predstavljena na Sajmu knjiga u Beogradu, gde je ove godine nemačka književnost počasni gost.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.