Biće vode u Novom Sadu - možda i pre 18.

Izvor: Mondo, 13.Dec.2018, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biće vode u Novom Sadu - možda i pre 18.

Za završetak radova na vodovodu preko novog Žeželjevog mosta u Novom Sadu, zbog kojih je snabdevanje vodom otežano i uz restrikcije, krajnji rok je 18. decembar, ali "možda će vode biti i ranije".

Foto: Guliver/Getty Images/yogenyogeny

Javno preduzeće "Vovodovod i Kanalizacija" poručilo da postoji mogućnost da će radovi biti završeni i ranije.

Rukovodilac Službe distribucije i proizvodnje vode Miroslav Jelečanin je novinarima rekao da se nada da >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << će pre roka biti završeno to što se radi: povezivanje čvorišta na izvorištu Petrovaradinska ada.

"Povezivanje čvorišta iziskuje dosta vremena i dok traju radovi usrkaćeni smo za 25 odsto sirove vode, odnosno 300-350 litara u sekundi što je i dovelo do restrikcija u vodosnabdevanju", rekao je Jelenčanin.

Po njegovim rečima, preko Žeželjevog mosta prelazi dve trećine vode s Petrovaradinske ade, a preko mosta Duga jedna trećina sirove vode, što znači da je zbog radova Novi Sad izgubio veliku količinu vode.

"Trenutno, s izvorišta Ratno ostrvo dobijamo 650 litara, a s Petrovaradinske ade 200 litara u sekundi, dok količina vode u redovnim okolnostima iznosi 1.100 litara. Radove na oba gradilišta izvode treća lica, te dinamika radova, kao i njihov završetak, ne zavise od nas", objasnio je Jelečanin.

Zbog odrona prekid na pruzi Beograd-Novi Sad

Rukovodilac Službe projektovanja i realizacije Marko Veličković, dodao je da se radovi izvode jer se uklanja cevovod za vodu na postojećem demontažnom mostu koji će uskoro biti uklonjen, a u rad će biti pušten novi cevovod preko novog Žeželjevog mosta.

"Veći deo posla je završen, ali ostaje najkompleksniji deo kada treba u dve tačke da prevežemo i zamenimo sve zatvarače, kako bi sistem bolje funkcionisao. Radimo pod pritiskom i trudimo se da što pre završimo", objasnio je on.

RESTRIKCIJE 10-17 i 22-05

JKP "Vodovod i kanalizacija" je ranije danas saopštilo da će u Novom Sadu biti restrikcije u snabdevanju vodom, zbog radova na vodovodnoj mreži preko Žeželjevog mosta.

Kako su naveli, restrikcije vode biće od 10 do 17 sati i od 22 do 5 časova ujutru, a sprovodiće se i u prigradskim naseljima Veternik i Futog, Rumenka, Kisač i Stepanovićevo, Kać, Budisava i Kovilj, Čenej, Petrovaradin i Sremski Karlovci, zatim Bukovac, Popovica, Ledinci i Sremska Kamenica.

Dok prigradska naselja budu bez vode, u gradu će vodosnabdevanje biti normalizovano, s mogućnošću da pritiska u mreži bude manji od 17 do 22 sata, piše u saopštenju "Vodovoda i kanalizacije".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.