Biće roda samo za voćnu salatu

Izvor: Večernje novosti, 25.Apr.2017, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biće roda samo za voćnu salatu

U Polimskoj dolini i Toplici proizvođači još sumiraju štete od iznenadnih vremenskih nepogoda. Domaćini se nadaju iole pristojnim otkupnim cenama TEK kada je petodnevni mraz popustio, poljoprivredni proizvođači u polimskoj dolini, a pre svih voćari, sa zebnjom su pohitali u obilazak svojih imanja - nadajući se da je šteta manja od očekivane. Nažalost, realnost će - po svemu sudeći - biti drugačija... Poljoprivrednik iz Prijepolja Dženan Hasanagić na četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << hektara ima oko 60.000 sadnica maline. U svoju "fabriku na otvorenom" lane je i tokom ove godine uložio gotovo četiri miliona dinara, pa sada sa zebnjom čeka konačnu procenu. - Ove godine je trebalo da dobijem više od 30 tona maline, ali strahujem da su hladnoća i iznenadni sneg prepolovili rod - kaže Hasanagić, i dodaje kako je u vreme berbe planirao da angažuje oko 50 radnika, a sada je pod znakom pitanja ne samo to, već i da li će uopšte uspeti da povrati bar deo uloženog. U porodici Hasanagić štetu je pretrpeo i Dženanov brat Ernest, koji ima 15.000 sadnica jagoda koje su bile u punom cvetu, a potencijalni rod koji je preživeo snežnu mećavu uništio je jak mraz. Sada priželjkuje da - umesto očekivanih 15 - uspe da ubere bar jednu tonu... U opštini Prijepolje se, inače, pod malinama nalazi oko 500 hektara, a polovina su zasadi na nadmorskoj visini od 700 metara - što znači da je oko 250 hektara malinjaka u ovoj opštini pretrpelo štetu od snežnih padavina i niskih temperatura u aprilu. * Ernest Hasanagić u jagodama Predsednik ovdašnjeg udruženja pod nazivom "Zlatna malina" Mirsad Obućina kaže da je im je sreća - već drugu godinu zaredom - okrenula leđa... - Prošlogodišnji rod je podbacio za polovinu, a crni bilans bi sada mogao da bude još nepovoljniji. Jer, u višim predelima su izmrzli pupoljci, pa roda gotovo da neće ni biti - precizira Obućina, navodeći to da proizvođači "crvenog zlata" sada sve nade polažu u otkupnu cenu koja bi im, ako bude iole pristojna, pomogla da bar donekle ublaže štetu... Nepogode kad im vreme nije nanele su velike štete i voćarima u Toplici. Po rečima zamenika predsednika opštine Miroljuba Paunovića, niske temperature koje su se u ranim jutarnjim satima "spuštale" i do četiri stepena ispod nule, najteže posledice su ostavile na zasadima višanja, kajsija i oraha. - Posebno su postradali voćnjaci koji se nalaze u dolinama reka i potoka, a o razmerama štete može se samo nagađati jer stručne ekipe još nisu izašle na teren i obavile procenu - kaže Paunović, dok savetodavac za zaštitu bilja u prokupačkoj Poljoprivredno-stručnoj službi Snežana Jović podseća domaćine da sada treba zaštiti voćnjake odgovarajućim preparatima i dodatnim bacanjem azotnog đubriva.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Biće roda, ali samo za voćnu salatu

Izvor: B92, 25.Apr.2017

Tek kada je mraz popustio, poljoprivredni proizvođači u polimskoj dolini, a pre svih voćari, sa zebnjom su pohitali u obilazak svojih imanja...Poljoprivrednik iz Prijepolja Dženan Hasanagić na četiri hektara ima oko 60.000 sadnica maline. U svoju "fabriku na otvorenom" lane je i tokom ove godine...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.