Izvor: Blic, 17.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biće oduzeto 2.000 vozila

Posle hapšenja 35 lica koja su bila uključena u lanac nelegalnog uvoza automobila i jučerašnjeg stavljanja u pritvor 12 osumnjičenih, policija se priprema da zakuca na vrata preko 2.000 vlasnika vozila u Srbiji i da ih oduzme jer su automobili bili predmet tog krivičnog dela.

Pritvor od mesec dana

Istražne sudije Okružnog suda u Jagodini odredile su juče jednomesečni pritvor za dvanaestoro lica osumnjičenih da su se bavili nelegalnim uvozom i preprodajom automobila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i zaradili više miliona evra.

Pritvor je određen vlasniku špediterske firme „Ravnela’’ Milanu Milanoviću (36) iz Ćuprije, koji je u istrazi označen kao organizator grupe, vlasniku špediterske firme „Transmonttrade" Ivanu Dimitrovu (36), carinskom agentu „Ravnele" Dušanu Milanoviću (32), cariniku u CI Jagodina Natici Stojadinović (49) iz Bora, cariniku Draganu Aranđeloviću (43) iz Paraćina, cariniku u CI Jagodina Dragani Đukić (39) iz Kragujevca, cariniku CI u Kragujevcu Nenadu Drešoviću (39), vlasniku špediterske firme „Radošped" Predragu Mijajloviću (46) iz Ćuprije, vlasniku špediterske firme „Dual-šped" Jovanu Šarčeviću (47) iz Jagodine, vlasniku pečatoreznice „Printer" Bratislavu Sibinoviću (41) iz Ćuprije, mašinskom tehničaru Milanu Markoviću (53) iz Ćuprije i šefu CI Jagodina Ivanu Stojkoviću (33). Radnik u špediciji „Aleksandra rojal" Đorđe Brčkalović (34) pušten je da se brani sa slobode, a još šestoro lica biće narednih dana izvedeno pred istražne sudije Okružnog suda.

Istraga je na osnovu prikupljenih dokaza došla do podataka da je kriminalna grupa carnika, špeditera i vlasnika agencija za registraciju vozila preprodala preko 2.000 nelagalnih automobila u Srbiji. Pretpostavlja se da je reč o više hiljada automobila i zaradi od nekoliko miliona evra, koliko je oštećen državni budžet.

Prema prvim podacima iz istrage, reč je o skupocenim modelima automobila koji su se već nalazili u Srbiji i tu dospeli na razne načine. Automobili nisu ispunjavali standarde predviđene zakonom za uvoz automobila s euro 3 motorima, pa je dokumentacija prepravljana, kao i kilometraža i godina proizvodnje. Na graničnom prelazu Batrovici overavana je lažna dokumentacija o fiktivnom ulasku putničkih automobila i izdavana je propratnica. Zloupotrebljavane su lične isprave, pa je tako ispalo da je dama iz Jagodine, koja ima preko sedamdeset godina, nekoliko puta dobijala propratnicu za uvoz automobil sa graničnog prelaza u Batrovicima. Ta usluga je koštala 100 evra. U carinskim ispostavama vozila su carinjena, a procene nisu bile u skladu s katalozima za polovna vozila, niti su upoređivani brojevi na šasiji i motoru automobila s putnim ispravama. Dalja dokumenta pravljena su u špediterskim firmama. Ova kriminalna grupa je već nekoliko meseci pod prismotrom policije, jer je postojala sumnja da veća grupa ljudi obavlja nelegalan uvoz automobila. U tom periodu prikupljeno je na hiljade dokumenata, koja dokazuju delovanje grupe. Policija je do ključnih dokaza došla po hapšenju osumnjičenih i pretresom njihovih firmi i prostorija.

Sva uhapšena lica su osnovano osumnjičena da su počinila krivična dela zločinačko udruživanje, primanje i davanje mita, falsifikovanje legitimacija, kao i zloupotreba službenog položaja. Očekuje se da i deset carinika sa graničnog prelaza Batrovci kod Šida, koji su uhapšeni u petak, bude izvedeno pred istražne sudije Okružnog suda u Jagodini u ponedeljak. Oni su uhapšeni zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja i primanje mita. Policija traga za još dva lica koja su u bekstvu, a deo su ove kriminalne grupe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.