Bibi je se*ator

Izvor: B92, 10.Nov.2023, 14:37

"Bibi je se*ator"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je "emocionalno uništen" svojim neuspehom u pogledu nacionalne bezbednosti,smatra bivši izraelski premijer Ehud Olmert.

Prema njegovim rečima, Netanjahu sada pogrešno procenjuje pripremajući se da preuzme potpunu kontrolu nad bezbednosnom situacijom u Gazi na "neodređeno vreme" nakon što Hamas bude razbijen.

Olmert je u intervju za Politiko rekao da je Netanjahu u stanju "nervnog sloma" i nastoji da izbegne da bude uklonjen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s funkcije jer nije uspeo da zaštiti nacionalnu bezbednost prilikom brutalnih, smrtonosnih napada Hamasa 7. oktobra.

To znači da je Izrael sada strateški skrenuo s kursa, smatra Olmert, koji insistira da bi prioritet trebalo da budu pregovori o završetku sukoba s međunarodnom zajednicom, što uključuje i povratak na pregovore o formiranju palestinske države, umesto vraćanja stvari unazad uspostavljanjem potpunog vojnog nadzora nad Gazom, piše Jutarnji list.

"Sav se skupio. Emocionalno je uništen, to je sigurno. Hoću reći, dogodilo mu se nešto strašno. Bibi ceo život radi tako što se lažno predstavlja kao ‘gospodin sigurnost‘. Ali, on je ‘gospodin se*ator‘", kaže Olmert.

"Svaku minutu koju je premijer, on je opasnost za Izrael. Ozbiljno to mislim. Siguran sam da Amerikanci shvataju da je u lošem stanju", dodaje Olmert i kao primer pogrešnog pristupa izraelskog premijera navodi da njegov strateški plan za zadržavanje kontrole nad posleratnim Pojasom Gaze, koji je najavio u intervjuu za ABC njuz u ponedeljak, zvuči isto kao vraćanje u 2005. godinu, kada je Izrael tamo sprovodio vojnu vladavinu.

"U interesu Izraela nije da nadgleda bezbednost Gaze", rekao je Olmert. "U našem je interesu da se možemo braniti na drugačiji način nego što smo to činili pre napada 7. oktobra. Ali ponovo kontrolisati Gazu? Ne", dodaje nekadašnji izraelski premijer.

Olmert je takođe upozorio da je strpljenje izraelskih zapadnih saveznika na izmaku zahvaljujući neuspehu Netanjahua i njegovih ministara da kreiraju realan plan za upravljanje Gazom nakon uništenja Hamasa. Ističe kako ima mnogo toga što Izrael može učiniti, ali ne može činiti sve što poželi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.