Izvor: Nezavisne Novine, 23.Dec.2016, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH uvodi red na tržište goriva

BANJALUKA - Institut za mjeriteljstvo BiH otvorio je u Mostaru prvu laboratoriju za referentno ispitivanje motornih karakteristika tečnih goriva u BiH, saopšteno je iz tog instituta.

Kako su pojasnili, uz podršku Vlade Slovenije i njenog programa međunarodnog razvoja, Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Slovenije (CMSR), te u saradnji s preduzećem "Herkon" Mostar, novouspostavljena laboratorija će biti prva koja pokriva sve parametre opisane u evropskim normama za dizel >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i benzinska goriva.

Naime, u BiH trenutno radi šest akreditovanih laboratorija koje koriste aplikativne instrumente i primjenjuju indirektne metode u svrhu ispitivanja oktanskog i cetanskog broja tečnih goriva. Do sada nije postojala laboratorija na teritoriji BiH koja raspolaže kapacitetima za sprovođenje najtačnijih, tj. direktnih primarnih metoda.

O značaju nove laboratorije govorio je i Mato Franjičević, zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te istakao da su ovo koraci ka uvođenju reda na tržištu nafte i naftnih derivata. Dodao je i da je ovo iskorak ka zaštiti okoline i smanjenju zagađenje vazduha.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.