BiH usvojila reforme u borbi protiv trgovine ljudima

Izvor: Southeast European Times, 31.Jan.2013, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH usvojila reforme u borbi protiv trgovine ljudima

Promenama se prevazilazi neusaglašenost okružnih zakona u BiH o krivičnom gonjenju zbog trgovine ljudima.

31/01/2013

Rid Džejms za Southeast European Times iz Sarajeva – 31.1.2013.

Radna grupa više agencija Bosne i Hercegovine (BiH) izložila je niz amandamana kojima će se harmonizovati zakoni protiv trgovine ljudima u četiri sudska okruga u zemlji, čime se olakšava krivično gonjenje za krivična dela trgovine ljudima. Amandmanima će se takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << korišćenje usluga žrtava takve trgovine definisati kao kriminal.

Reforme su delimično reakcija na kritike od strane međunarodnih tela koja su ukazala da BiH zaostaje u ispunjavanju svojih ciljeva vezanih za krivično gonjenje trgovaca ljudima.

Zbog potpunog nepostojanja krivičnog gonjenja na nivou države u 2011. godini, zemlja je pala iz grupe jedan u grupu dva u 2012. godini na UNHCR-ovoj listi zemalja koje se bore protiv trgovine ljudima.

Bile su potrebne skoro dve godine da se urade amandmani, a u tom procesu učestvovali su predstavnici svih delova vlade BiH, uz nadzor i savetovanje od strane OEBS-a i Saveta Evrope (SE).

Cilj je da se sva četiri okruga usklade sa evropskim standardima, ali taj proces se postepeno odvija, s obzirom da svaki nezavisno funkcioniše. Za sada je državno zakonodavtsvo jedino u skladu sa tim standardima.

Republika Srpska je nedavno pristala da počne da primenjuje preporuke radne grupe. Distrikt Brčko i Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) tek treba da ispoštuju to, a uveravanje da to učine bio je glavni cilj konferencije održane u Parlamentarnoj skuštini BiH prošle nedelje.

„Samo zajedničkim radom možemo da okončamo ovu užasnu trgovinu ljudskom patnjom i nezamisliv bol uzrokovan trgovinom ljudima“, rekao je na konferenciji Flečer Barton, šef Misije OEBS u BiH.

Zvaničnici Brčkog i FBiH koji su prisustvovali konferenciji delovali su spremno da naprave te promene, rekao je predstavnik OEBS-a.

Neusklađenost okružnih zakona gušila je postupke protiv trgovaca ljudima poslednjih godina. S obzirom da krivični zakoni nisu usaglašeni, predmeti koji se odnose na više okruga često su se svodili na lakšu optužbu za „podsticanje na prostituciju“, što znači da se umešane žene i deca krivično gone zajedno sa onima za koje se sumnja da su trgovali njima, umesto da dobiju podršku koja se zakonski dodeljuje žrtvama trgovine ljudima.

Trgovina ljudima postala je krivično delo u BiH 2003. godine. Kada je radna grupa formirana 2010. godine, usvojeni su amandmani kojima je pokrenut tekući proces unapređivanja i prilagođavanja krivičnog zakona.

Budućim reformama zakon bi trebalo da se proširi i na kompjuterski kriminal, rekao je Nermin Kapetanović iz zajedničkog odbora za ljudska prava, kako bi se njime obuhvatila i distribucija dečije pornografije.

„Ta krivična dela se nastavljaju, jer definicija krivičnih dela i sankcije nisu harmonizovani“, rekao je Kapetanović.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.