Izvor: Nezavisne Novine, 07.Feb.2016, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH u očima stranih turista

Nedavno sam u Banjaluci razgovarao sa jednim Mađarom, koji mi je ispričao da je oduševljen ljudima, hranom i prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine.

Nije štedio komplimente koje je izredao govoreći o državi u kojoj živimo, te sam se, u razgovoru s njim, ali i brojnim drugim strancima, uvjerio da o BiH ružno mišljenje mogu da imaju samo oni koji je nikada nisu posjetili.

Sa druge strane, poznati britanski portal za putovanja, čiji je domen gov.uk, BiH je opisao kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << zemlju mina, terorista i lopova, kvalifikujući je kao izuzetno nesigurnu za posjetu ili odlazak na odmor.

Kao da opisuju Siriju, Britanci navode za BiH da se "ni u kojem slučaju ne prilazi razrušenim zgradama, čak ni u samom centru grada, jer i u njima mogu biti minsko-eksplozivna sredstva".

Kada takav tekst pročita Italijan, Francuz ili Nijemac čija noga nikada nije kročila na tlo Sarajeva, Banjaluke ili Mostara, steći će utisak da je postjetiti BiH isto što i staviti život na kocku.

Niti se u ovoj državi svakodnevno puca, niti je opasnost od mina veća nego u ostalim zemljama koje su u bliskoj prošlosti bile zahvaćene ratnim sukobima. Džeparoša, tobože, imamo, ali smo puno "bogatiji" krupnijim lopovima, na čijoj su meti naši ljudi, a ne turisti.

Turisti su u BiH dobrodošli i, prema riječima naših turističkih radnika, masovno se vraćaju sa utiscima koji su nadmašili očekivanja.

Ko nam je god došao, zna da se, uz rijetke izuzetke kakvih svagdje ima više nego ovdje, bh. građani odlikuju ljubaznošću, gostoprimstvom, domaćinskim odnosom prema svakome.

Samo onaj ko nikada nije posjetio državu čijim se prirodnim ljepotama ponose njeni građani BiH opisuje kao zemlju u kojoj nešto svakog momenta može da eksplodira.

Nažalost, takvi zluradi natpisi nam nanose nesagledivu štetu. Zato, svi mi koji ovdje živimo, moramo popravljati imidž države. A čime? Argumenata imamo dovoljno, jer živimo u jednoj od najljepših zemalja na Balkanu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.