BiH teži energetski efikasnim „zelenim“ objektima

Izvor: Southeast European Times, 17.Maj.2012, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH teži energetski efikasnim „zelenim“ objektima

Energetska efikasnost podrazumeva neke početne troškove, ali nudi dugoročne beneficije.

17/05/2012

Bedrana Kaletović za Southeast European Times iz Tuzle -- 17.5.2012.

Bosni i Hercegovini (BiH) u septembru ističe krajnji rok da odobri zakon kojim bi se sproveli energetski efikasni standardi u skladu sa EU ili će rizikovati da izgubi finansijska sredstva Unije i hiljade potencijalnih radnih mesta.

Standardi se pre svega odnose na takozvano >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << „zeleno“ građevinarstvo -- zgrade sa energetski efikasnim prozorima, osvetljenjem i sistemima za grejanje.

„Konvencionalna energija ne može više da bude osnova ekonomije i industrije BiH“, kaže za SETimes Mirza Kušljugić, profesor elektroenergetskih sistema na Univerzitetu u Tuzli.

Troškovi vezani za energiju u BiH čine 20% njenog BDP-a, u poređenju sa 5% BDP-a u zemljama članicama EU, rekao je Kušljugić, dodajući da energetska reforma treba da postane neodložan prioritet države.

„To znači preduzimanje određenih koraka za stvaranje povoljnog paketa zakona kojim će se rekonstruisati energetski, kao i rudarski sektor, i izgraditi energetske strukture“, rekao je on.

Tim uslovom povećaće se i cene novih zgrada do 10%, ali će to imati dugoročne beneficije za vlasnike.

„Izgradnja u skladu sa standardima energetske efikasnosti pruža četiri puta jeftinije grejanje od korišćenja gradskog centralnog grejanja i pet puta je bolja nego grejanje lož-uljem“, kaže Damir Maljević, direktor banjalučkog MKD Sinergija plus, u izjavi za SETimes.

U BiH se troši ogromna količina energije, zato što krovovi i zidovi zgrada nemaju dobru izolaciju.

Desetogodišnja primena energetski efikasnih standarda na samo petinu smeštajnih jedinica u BiH donosiće, kako se procenjuje, 7.000 radnih mesta u građevinarstvu godišnje.

Dvostruko više ljudi može da dobije „zelene poslove“ ako su indirektno uključeni u proizvodnju i implementaciju energetski efikasne opreme i materijala.

Pa opet, nedostatak koordinacije na svim nivoima vlade -- državnom, entitetskom i kantonalnom -- prepreka je efektivnom sprovođenju energetski efikasnih reformi.

Različita ministarstva odgovorna su za energiju i životnu sredinu: na državnom nivou to je ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa; u Federaciji BiH ministarstvo energetike, rudarstva i industrije.

Međunarodna zajednica pružila je pomoć u podsticanju procesa. USAID, UNDP i nemački GTZ investirali su 2,15 miliona evra u projekat energetske efikasnosti, čiji je cilj ostvariti 20% do 30% energetske štednje i obezbediti BiH otprilike 420 miliona evra.

„Fokus je na unapređivanju energetske efikasnosti stambenih zgrada i kuća: poboljšanju građevina vakuumskim prozorima, novim sistemima grejanja. Kampanja obrazovanja i podizanja svesti o potrošnji energije brzo će doneti rezultate“, rekao je za SETimes lider projekta Zoran Morvaja.

Energetska efikasnost učinila bi BiH još konkurentnijom u odnosu na druge zemlje regiona. Hrvatska je pripremila strateški plan za implementaciju energetskih zakona vezanih za EU do 2016. godine.

Srbija, koja je nedavno postala kandidat za prijem u EU, energetski je neefikasna. Zemlja troši 50% više novca na javnu rasvetu nego zemlje EU, a 15% njenog BDP-a odlazi na energetske troškove.

„Treba da prepoznamo svoje greške i da ih ne ponavljamo. Naši proizvodi se ne nadmeću na tržištu EU jer moraju da uključuju i [visoku] cenu neophodne energije“, kaže za SETimes Ranko Božović, direktor beogradske projektantske kompanije EnPlus.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.