BiH se spasla energetskih sankcija

Izvor: Mondo, 23.Sep.2014, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH se spasla energetskih sankcija

Savet ministara Evropske energetske zajednice privremeno je odbacio predlog o uvođenju sankcija Bosni i Hercegovini zbog nedonošenja regulative o snabdevanju i distribuciji gasa.

Foto: Ilustracija Guliver/Getty Images/Thinkstock

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ističu da je odbacivanje predloga o sankcijama izuzetno značajno, jer su te kaznene mere podrazumevale radikalne finansijske restrikcije za BiH, koje bi imale posledice ne samo po tu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << zemlju, nego i po ceo region, preneo je regionalni portal Seebiz.

Sankcije koje su najavljivane značile bi i odustajanje od sufinansiranja izgradnje novih elektroenergetskih objekata, kao i energetskog povezivanja BiH sa susednim zemljama, pre svega, sa Hrvatskom.

Prema rečima ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Borisa Tučića, ostaje činjenica da BiH kasni u sprovođenju preuzetih obaveza, poput donošenja zakon o gasu. Naglašava da je Energetska zajednica sada zauzela "realniji pristup", odnosno, da više neće insistirati da se to pitanje uredi na državnom niovu.

Pošto između dva entiteta u BiH nije bilo saglasnosti oko državnog zakona, sada je, navodi Tučić, predloženo da se to pitanje reguliše kao u Belgiji, odnosno sporazumom između Federacije BiH i Republike Srpske. Time se, smatra Tučić, sada otvara širi prostor za eventualno postizanje dogovora u BiH o ovom pitanju, u skladu sa Ustavom.

Ukoliko se to pak ne dogodi, i to vrlo brzo, BiH će se suočiti s novim postupkom unutar Energetske zajednice i novom opasnošću od uvođenja sankcija.

Prema ranije postavljenim rokovima, BiH bi regulativu snabdevanja gasom morala da usvoji do početka 2015. godine.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.