BiH prolazi kroz promenu na političkoj sceni

Izvor: Southeast European Times, 31.Jul.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH prolazi kroz promenu na političkoj sceni

Najnovija politička kriza u FBiH preti da ugrozi ekonomiju zemlje.

31/07/2012

Bedrana Kaletović za Southeast European Times iz Sarajeva -- 31.7.2012.

Najnovija politička kriza u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) snažno utiče ne samo na politiku, nego i na ekonomiju zemlje, jer postoji opasnost da se ugrozi sporazum zemlje sa MMF-om, u iznosu od preko 400 miliona evra.

Zbog nesuglasica oko novog državnog budžeta, Socijaldemokratska partija >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << (SDP) Bosne i Hercegovine (BiH) povukla se u junu iz koalicije sa Strankom demokratske akcije (SDA) i Hrvatskom strankom prava (HSP).

Ona se udružila sa svojim bivšim političkim protivnikom Savezom za bolju budućnost (SBB), što je SDP pretvorilo u opozicionu stranku, nakon 20 godina na vlasti.

„SDA je učestvovala u formiranju i ostvarivanju niza važnih državnih sporazuma, ali nije podržala državni budžet, jer smatra da planirana sredstva nisu ni blizu sume koja je BiH potrebna za finansiranje i funkcionisanje njenih institucija“, rekao je za SETimesvisoki funkcioner SDA Sulejman Tihić.

Promena na političkoj sceni zemlje dogodiće se, međutim, i bez intervencije Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

„Ne mislim da bi moje mešanje pomoglo jačanju demokratije u ovoj fazi“, rekao je Valentin Incko, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH. „BiH želi da se pridruži EU i NATO-u i pokazala je da može da se snađe u situacijama kao što je trenutna, na način kojim se potpuno podržava vladavina zakona, bez strane intervencije.“

Nakon povlačenja iz koalicije, svi ministri SDA u vladi našli su se pod rukovodstvom SBB. Fahrudin Radončić, lider SBB, postao je novi ministar odbrane BiH; zamenivši Sadika Ahmetovića iz SDA.

„U FBiH se odvija teška politička kriza, a najodgovorniji je lider SDP Zlatko Lagumdžija, kreator političkog haosa“, kaže potpredsednik SDA Asim Sarajlić u izjavi za SETimes.

Vjekoslav Bevanda, predsednik Veća ministara BiH, rekao je da će sve opstrukcije od strane opozicije biti kratkog veka.

„Ako bilo ko želi da koristi taktiku opstrukcije, to je njegovo pravo. Na taj način ćemo saznati ko radi za zemlju, a ko ne “, izjavio je Bevanda za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.