BiH, padaju ostavke, nastavak protesta

Izvor: RTS, 10.Feb.2014, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH, padaju ostavke, nastavak protesta

Najavljeni novi protesti građana širom BiH, nezadovoljnih životnim standardom i ponašanjem političkih elita. Posle predsednika vlade kantona u Zenici, Tuzli i Sarajevu, ostavku podneo i i premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača.

Građani Sarajeva, Travnika, Livna i drugih gradova u BiH nastaviće danas proteste, zahtevajući ostavku Vlade Federacije BiH i svih drugih nivoa vlasti.

Nakon trodnevnih protesta građana premijer kantonalnih Vlada u Zenici, Tuzli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Sarajevu podneli su ostavku. Sinoć je ostavu podneo i premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača.

Inače, u Federaciji BiH ima deset kantona, a građani pored ostalog traže ukidanje kantona i smanjivanje obimne državne administracije.

Vladajuće političke partije, Stranka demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, saopštili su da su "u ovakvoj situaciji vanredni izbori jedina opcija", iako Ustav BiH ne predviđa mogućnost vanrednih izbora.

Kako bi se održali vanredni izbori, najprije se u Parlamentu moraju usvojiti amandmani na zakone, kojima bi se omogućilo održavanje prevremenih izbora.

Građani traže ostavke svih vlada, i formiranje vlade eksperata koji nisu stranački opredeljeni.

Demonstranti zahtevaju smanjenje plata i naknada političara, transparentnost javne potrošnje, usvajanje zakona o poreklu imovine, procesuiranje osumnjičenih za zloupotrebu vlasti.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko rekao je da su se razlozi za proteste "godinama gomilali, ali je nakon rata ljudima mir bio dragocen", da "uzroci postoje već godinama" i da su to socijalne nepravde.

"Sve je više onih čiji je položaj jako težak, dok je manjina bogata. Za neke od ovih ljudi narod misli da nisu novac stekli regularnim putem i tu ima posla za tužilaštva", rekao je Incko Jutarnjem listu.

Protesti u Federaciji započeli su pre nekoliko dana u Tuzli iz, kako se tvrdi, čisto socijalno-ekonomskih razloga, a već sutradan oni su se pretvorili u rušilačke demonstracije u tom gradu, ali i u Bihaću, Mostaru i Sarajevu gde su gorele zgrade lokalnih, federalnih intitucija, pa i Predsedištva BiH.

Takođe, proteklih dana održani su skupovi u nekim gradovima u Republici Srpskoj, kao što su Bijeljina, Prijedor i Banjaluka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Padaju ostavke u BiH, nastavak protesta

Izvor: RTS, 10.Feb.2014

Širom Federacije BiH nastavljeni protesti građana nezadovoljnih životnim standardom i ponašanjem političkih elita. Posle predsednika vlade kantona u Zenici, Tuzli i Sarajevu, ostavku podneo i i premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača. Bespilotne letelice nadgledaju protest u Sarajevu. ..14.40...

Nastavak na RTS...

Sarajevo: Vlada ne da ostavku, protesti i sutra

Izvor: Mondo, 10.Feb.2014

Protesti građana, nezadovljnih životnim standardom i ponašanjem političkih elita, održani su i u ponedeljak u..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.