BiH krši CEFTA sporazum

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH krši CEFTA sporazum

Šansa za ublažavanje efekata globalne krize jeste intenzivnija privredna saradnja između zemalja u regionu, saglasne su privredne komore Moladavije, Albanije i bivših jugoslovenskih republika. CEFTA sporazum dobra osnova za to, ocenjeno na sastanku u Beogradu.

Privredne komore Moladavije, Albanije i bivših jugoslovenskih republika saglasile su se da je šansa za ublažavanje efekata globalne krize intenzivnija privredna saradnja između zemalja u regionu.

Na sastanku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Beogradu oni su ocenili da je CEFTA sporazum dobra osnova za to, ali i da u zakonodavstvu pojedinih zemalja ima rešenja koja ne idu u prilog razvoju regionalnog tržišta.

U zajedničkoj izjavi predstavnici osam zemalja su se založili za doslednu primenu bescarinske trgovine, kako je to uređeno CEFTA sporazumom i međusobno priznavanje nacionalnih sertifikata kvaliteta, što će pospešiti robnu razmenu.

Nedavno usvajanje Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u Bosni i Hercegovini, ocenjeno kao potez koji nije u duhu zajedničkih nastojanja. Poljoprivredni proizvodi iz Srbije i Hrvatske ponovo će biti carinjeni, ali te zemlje ne nameravaju da uzvratite istom merom

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je da usvajanje Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u BiH predstavlja direktno kršenje CEFTA sporazuma i da će njegova primena smanjiti spoljnotrgovinsku razmenu Srbije i suficit u trgovini sa BiH.

"Uputićemo protestnu notu jer se problemi koji su nazvani prekomeran uvoz hrane iz Hrvatske i Srbije rešavaju bilateralnim razgovorima, a ne donošenjem takvih odluka", istakao je Bugarin.

Predsednik Komore podsetio je da taj zakon predviđa uvođenje carina na poljoprivredne i prehrambene proizvode iz Srbije i Hrvatske, zbog čega srpski proizvodi na tržištu BiH ne mogu da konkurišu proizvodima iz EU.

Bugarin je ukazao da polovinu izvoza Srbije u BiH predstavlja izvoz hrane, odnosno oko 230 miliona dolara godišnje, što znači da će uvođenje takvog propisa znatno smanjiti spoljnotrgovinsku razmenu Srbije i suficit sa BiH.

"Insistiraćemo na priznavanju fitosanitarnih, zdravstvenih i drugih sertifikata kod nadležnih institucija i Vlade Srbije i drugih zemalja", naglasio je Bugarin.

Regionalne komore protiv zakona o zaštiti proizvodnje

Predstavnici privrednih komora BiH, Republike Srpske i Hrvatske složili su se da usvajanje Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u BiH ne doprinosi razvoju trgovine među zemljama regiona i izrazili nadu da neće ni doći do njegove primene.

Predsednik Hrvatske privredne komore Nadan Vidošević istakao je da je usvajanje zakona "u najmanju ruku bio nepromišljen akt BiH", koji je suprotan duhu CEFTA sporazuma.

Prema njegovim rečima, diskriminacijom Srbije i Hrvatske neće se otvarati prostor za bosansko-hercegovačku poljoprivredu već će te proizvode zameniti proizvodi iz EU.

Potpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH Milan Lovrić naglasio je da postoji potreba da se trgovina među zemljama regiona liberalizuje, ali i da se partneri međusobno podržavaju i da zajednički, kao region, postaju atraktivniji za investiranje.

"Šteta je da to nije prepoznato, iako su pored EU, najznačajniji trgovinski partner BiH, zemlje potpisnice CEFTA sporazuma", rekao je Lovrić navodeći da preko polovine trgovine BiH čini trgovina sa EU, a 30 odsto sa zemljama CEFTA.

Predsednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić ukazao je da je jedinstven stav svih iz komorskog sistema da BiH nije trebalo na takav način da reaguje u rešavanju problema koji su nastali u robnoj razmeni među zemljama potpisnicama CEFTA sporazuma.

"Očekujem da će se u razumnom roku ta pitanja razrešiti tako da i ne dođe da primene tog zakona, što bi sigurno bio interes svih nas, a time bi i BiH eleiminisala problem koji izaziva donošenje takvog zakona na putu njenih evropskih integracija", rekao je Đurić.

Skoro trećina srpskog izvoza plasirana je na tržište zemalja CEFTE, 56 odsto izvozimo u Evropsku uniju, a svega 14 odsto naših proizvoda odlazi na ostala tržišta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.