BiH još uvek bez vlade

Izvor: Southeast European Times, 25.Jul.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH još uvek bez vlade

Političke svađe sprečavaju formiranje nove vlade gotovo deset meseci posle izbora.

25/07/2011

Ljiljana Kovačević za Southeast European Times iz Banja Luke – 25.7.2011.

Nekoliko meseci posle opštih izbora, Bosna i Hercegovina još uvek čeka na formiranje nove vlade, dok se političke stranke stranke glože oko podele ministarskih funkcija u Savetu ministara BiH.

Posle meseci političkih borbi, dve stranke sa najvećim brojem osvojenih glasova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Socijaldemokratska partija (SDP), predvođena Zlatkom Lagumdžijom i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, došli su dok ćorsokaka u pregovorima o formiranju vlade.

Pored toga, kandidat SDP i predsednik Saveta ministara Slavko Kukić nije dobio podršku delegata Republike Srpske (RS). Većina predstavnika RS glasala je protiv Kukića, kao i članovi najvećih hrvatskih stranaka HDZ BiH i HDZ 1990. i stranke za BiH predvođene Harisom Silajdžićem.

Kukić je dobio podršku više od polovine poslanika u prvom i drugom krugu glasanja 29. juna i 14. jula, ali ne i dvotrećinsku podršku od poslanika RS, koja je po ustavu potrebna za imenovanje u Savetu ministara BiH.

„Sve što se desilo sa mojom kandidaturom odražava fragmentaciju političke scene BiH i potvrđuje da ćemo teško izabrati izvršnu vlast. BiH je protraćila mnogo vremena potrebnog za ispunjavanje obaveza vezanih za EU, bez kojih nema napretka u evroatlantskim procesima“, rekao je Kukić za SETimes.

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić kaže da stranke nisu zainteresovane za formiranje vlade, pošto se konstantno svađaju.

„Mislim da državna vlada neće biti formirana do kraja godine, kako bi se odvratila pažnja sa loše ekonomske situacije“, rekao je Ivanić za SETimes.

On smatra da vlada neće biti formirana dok budžetski deficit ne natera Lagumdžiju i Dodika da postignu dogovor.

„Do završetka godine očekujemo ozbiljne ekonomske probleme i nedostatak sredstava. Kada se to desi možemo da očekujemo ozbiljne razgovore o formiranju vlade, pošto je MMF uveo za BiH uslov za dobijanje nove tranše tek nakon formiranja državne vlade“, rekao je Ivanić.

Politička analitičarka Tanja Topić, međutim, smatra da nedavni razgovori nagoveštavaju da će vlada uskoro biti formirana.

Ona kaže da glavni lideri nemaju iskrenu želju da pronađu rešenje za novu vladu, ali moraju da pronađu izlaz iz političke krize.

Prema rečima Topićeve, SDP nema puno manevarskog prostora da insistira na svojim principima, pošto ta stranka rizikuje da izgubi najviše na izborima, kao i priliku da učestvuje u oblikovanju budućnosti BiH.

„Ako se zaista postigne kompromis između SDP, HDZ i SNSD za formiranje nove vlade, onda se postavlja pitanje zašto je BiH izgubila deset meseci i zašto dogovor nije postignut odmah posle izbora?“ kaže Topić za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.