BiH ide ka scenariju raspada?

Izvor: B92, 17.Feb.2014, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH ide ka scenariju raspada?

Sarajevo, Zagreb -- Ukoliko ne budu sprovedene hitne i korenite reforme, BiH će biti u neizvesnosti, a pretio bio joj i raspad, prognoza je stručnjaka Fondacije Fridrih Ebert.

Analiza je izneta u dokumentu "Bosna i Hercegovina 2025", čiji je sadržaj objavljen pre dve godine, a na koji, zbog sadašnje situacije u BiH podseća "Večernji list".

Dokument predviđa nekoliko scenarija razvoja budućih političkih ekonomksih i bezbednosnih prilika u BiH, a u jednom od njih se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spominju masovni protesti.

Prema simulacijama analitičara fondacije, masovni protesti građana zbog loše ekonomske politike, korupcionaške vlasti trebalo bi da se dogode 2015. godine, podseća zagrebački "Večernji list", u izdanju za BiH.

U scenariju kojim se bavi Fondacija, između ostalog piše: "Nakon poslednjeg talasa krize 2015. godine, EU je pokazala veliki interes za stabilizaciju poslednjeg problema u regionu. Međunarodna zajednica i same zajednice u BiH videle su mirni razlaz, kao što je postignuto u nekim drugim zemljama, kao jedino moguće rešenje", navodi se u studiji.

Ukazuje se i na to da su bošnjački političkii predstavnici i većina bošnjačkog naroda bili sve više frustrirani zbog stalnih neuspeha u nastojanjima da se zemlja održi celom i pomirili su se sa činjenicom da se dve od tri etničke zajednice ne mogu identifikovati sa svojom državom BiH", piše, između ostalog, u studiji.

U tom dokumentu je predviđen dogovor između EU, SAD i Turske da se pokrene postupak disolucije, a rezultat pregovora bila bi konferencija održana 2022. pod nazivom "Dejton 2" koju potpisuju čelnici triju konstitutivnih naroda u BiH uz pomoć EU i NATO.

Nakon toga bi, piše u studiji, bile stvorene tri nove države tako što bi se poštovala granica Republike Srpske i dve grupe županija (kantona), jedna s bošnjackcom i druga sa hrvatskkom većinom.

Srebrenica bi bila proglašena eksteritorijalnim distriktom sa statusom memorijalnog centra. Nova bosanska država zadržala bi pravni kontinuitet prethodne države, uključujući sve diplomatske misije u inostranstvu.

U slučaju takvog razvoja, kako se navodi, međunarodna zajednica bi trebalo da organizuje investicijsku konferenciju za nove države i pokrenuti njihovu ekonomiju.

Kako bi na početku bili sprečeni mogući konflikti između enitčkih zajednica, koje bi tada živele u tri države, bilo bi potrebno vojno angažovanje, prognoza je eksperata okupljenih u Fondaciji Fridrih Ebert.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BiH ide ka scenariju raspada?

Izvor: Mondo, 17.Feb.2014

Ukoliko ne budu sprovedene hitne i korenite reforme, BiH će biti u neizvesnosti, a pretio bio joj i raspad, prognoza..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.