BiH: Usvojen Zakon o JMBG

Izvor: B92, 17.Jul.2013, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Usvojen Zakon o JMBG

Sarajevo -- Savet ministara BiH jednoglasno je usvojio izmene i dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju, čiji je predlagač Ministarstvo civilnih poslova.

Prema predloženom zakonu, Federacija BiH imaće pet registracionih područja, Republika Srpska tri, a Brčko distrikt će biti jedno područje.

Zakon o jedinstvenom matičnom broju Savet ministara je već dva puta slao u parlamentranu proceduru, gde nije prolazio, preneli su mediji u BiH.

Nedavno je prošireni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kolegijum Predstavničkog doma državnog parlamenta odlučio da se povuku iz procedure dva predloga izmena i dopuna zakona o JMB koje su predložili klubovi poslanika.

Zadužio je Savet ministara BiH da u najkraćem roku u parlamentarnu proceduru uputi usaglašeni Predlog zakona o izmeni i dopuni tog Zakona.

Savet ministara BiH u medjuvremenu je bio usvojio privremenu odluku, kako bi novorodjene bebe imale matični broj dok se ne usvoji zakon.

Taj zakon bio je povod protesta i blokade zgrade institucija u Sarajevu, održanih početkom juna, posle čega su poslanici iz RS odbili da idu na posao u Sarajevo dok im se ne garantuje bezbednost, a potom su im se pridružili i poslanici hrvatskih stranaka.

Demonstranti koji su tražili usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju držali su 18 časova pod blokadom 1.500 ljudi u Parlamentarnoj skupštini i Zgradi prijateljstva, medju kojima su bili zaposleni, poslanici, ministri, strani gradjani i novinari.

SDP protiv predloga Zakona o JMBG

Bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) osudila je predlog izmena zakona o jedinstvenom matičcnom broju gradjana koji je danas usvojio Savet ministara BiH i najavila da će u parlamentu BiH biti protiv usvajanja takvog predloga.

"Predlog zakona predstavlja bespogovorno prihvatanje ultimatuma srpkih političkih stranaka", piše u saopštenju najveće opozicione stranke u BiH, prenela je agencija Hina.

Savet ministara BiH usvojio je predlog izmena zakona kojima je, umesto dosadašnjih, predvidjeno uspostavljanje novih registracionih područja odvojenih po entitetima.

SDA smatra da je to očigledno popuštanje zahtevima iz Republike Srpske, a za sve krivi druge dve bošnjačke stranke - Socijaldemokratsku partiju (SDP BiH) i Savez za bolju budućnost (SBB).

U SDA smatraju kako SDP i SBB to čine isključivo zbog očuvanja

ministarskih fotelja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BiH: Konačno izmenjen zakon o matičnom broju

Izvor: Mondo, 17.Jul.2013

Savet ministara BiH jednoglasno je usvojio izmene i dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju, čiji je predlagač..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.