Izvor: B92, 11.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Uhapsite optužene za genocid

Sarajevo -- Predsedništvo BiH od Srbije zahteva da ispuni obaveze prema BiH po Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Za tu odluku su glasali bošnjački i hrvatski članovi Predsedništva Haris Silajdžić i Željko Komšić, dok je srpski član Nebojša Radmanović bio protiv. Odlukom se nalaže ministru spoljnih poslova BiH da uputi hitan zahtev Srbiji da bez odlaganja uhapsi sve osobe, optužene za genocid, koje se nalaze na njenoj teritoriji, i da ih izruči Haškom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tribunalu, navodi se u saopštenju iz Silajdžićevog kabineta.

U saopštenju se dodaje da se od Srbije traži da kazni sve ostale osobe koje su učestvovale u genocidu u BiH.

Navodi se da ta "odluka prati presudu Međunarodnog suda pravde koji je u februaru utvrdio da Srbija već punih 14 godina krši Konvenciju o genocidu".

"Srbija već skoro dva meseca odbija da poštuje tu presudu jer odbija da isporuči osobe koje su optužene za zločin genocida u BiH a koje se dokazano nalaze na teritoriji Srbije, te ne preduzima korake da kazni ostale učesnike u projektu genocida u BiH", dodaje se u saopštenju.

A predsedavajući Predsedništvu BiH Nebojša Radmanović, koji je glasao protiv, rekao je da je odluka Predsedništva "nastavak jednostranog tumačenja presude Međunarodnog suda pravde u Hagu".

Radmanović je ocenio da se odluka može tumačiti i kao mešanje u unutrašnje stvari druge države i da može da proizvede štetne posledice po odnose dve susedne države.

On je dodao da Predsedništvo BiH nije nadležno za tumačenje presude Međunarodnog suda pravde u Hagu ni za izvršenje međunarodnih obaveza koje proizlaze iz presude po Konvenciji o kažnjavanju i sprečavanju genocida, već da je za to nadležan Savet bezbednosti UN.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.