BiH: Traži se 8.000 nestalih u ratu

Izvor: B92, 03.Feb.2015, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Traži se 8.000 nestalih u ratu

U Bosni i Hercegovini je pronađeno više od 70 posto nestalih osoba, a još se traga za oko osam hiljada ljudi, saopšteno iz Međunarodne komisije za nestala lica.

U publikacii o osobama koje se vode kao nestale u BiH, koju je ICMP danas prezentovao u Tuzli, navodi se da je na kraju ratnih sukoba u BiH evidentirano oko 32.000 nestalih osoba, te da je do danas pronađeno i više od 70 posto nestalih osoba.

U BiH se još traži oko osam hiljada nestalih osoba.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Izveštaj je okončan preporukama, na koji način treba nastaviti proces da bi se uspešno priveo kraju, a jedna od njih je da se formira institut za forenzičku medicinu u Federaciji BiH, jer u

Republici Srpskoj postoji Zavod za sudsku medicinu.

ICMP je osnovan 1996. godine na samitu G7 u Lionu u Francuskoj sa zadatkom da pomaže vladama i drugim institucijama u traženju nestalih osoba.

ICMP je danas angažovan na pružanju pomoći vladama širom sveta da pronađu osobe nestale usled oružanih sukoba, kršenja ljudskih prava, prirodnih i drugih nesreća, organizovanog zločina i drugih uzroka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.