BiH: Srebrenica - spor oko izbora

Izvor: B92, 15.Mar.2012, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Srebrenica - spor oko izbora

Srebrenica -- Ambasador Turske u poseti Srebrenici tražio da se poštuje glas onih koji su bežali od genocida. Predsednik Republike Srpske: bez izmena u izbornom zakonu.

Ambasador Turske u Sarajevu Ahmet Jildiz smatra da bi međunarodna zajednica trebalo da odlučno interveniše, ukoliko političari u BiH ne postignu kompromis o lokalnim izborima u Srebrenici.

Turski diplomata je posetio Srebrenicu u sredu, 14. marta, gde je o predstojećim lokalnim izborima razgovarao sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zamenikom načelnika Opštine Ćamilom Durakovićem i predsednikom Skupštine opštine Radomirom Pavlovićem.

„Prenio sam im stav Turske da svima onima koji su morali napustiti Srebrenicu zbog rata i zbog genocida, a koji se do danas nisu mogli vratiti u svoj grad, mora biti dato pravo da na lokalnim izborima glasaju u ovoj općini. Vlasti BiH moraju više pažnje posvetiti Srebrenici. U interesu je žrtava genocida da u ovom gradu imaju miran suživot sa svojim komšijama", izjavio je ambasador Ahmet Jildiz sarajevskom Dnevnom avazu.

„Naše namjere nisu skrivene. Mi nismo na strani bošnjačke niti srpske politike. Cilj nam je zaštititi žrtve genocida. Na to nas upozoravaju brojni međunarodni akti i dokumenti, uključujući i presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu. Međunarodna zajednica ima obavezu i odgovornost da zaštiti žrtve genocida, posebno povratnike u Srebrenicu", objašnjava ambasador Turske u BiH.

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da neće biti promene Izbornog zakona BiH, koja se odnosi na izbore u Srebrenici. On je ranije poručio da će RS učiniti sve da na izborima za predsednika opštine Srebrenica pobedi kandidat iz reda srpskog naroda.

Tokom susreta s čelnicima Opštine Srebrenica, ambasador Turske je razgovarao o ekonomskom razvoju i mogućnostima investiranja u tu opštinu na istoku Bosne. Dnevni avaz prenosi utiske ambasadora Ahmeta Jildiza (Ahmet Yildiz) da je u Srebrenici „trenutno loša ekonomska i socijalna situacija", zbog čega je s lokalnim vlastima razgovarao o načinima pomoći Turske ovoj opštini.

Zamenik načelnika Opštine Ćamil Duraković je naglasio da poseta turskog ambasadora Srebrenici pokazuje da je ona još tema od interesa u međunarodnoj zajednici.

„Ambasador je za ekonomski oporavak, u čemu nam žele pružiti pomoć, a posebno u oblasti poljoprivrede putem svoje razvojne agencije TIKA, čiji je predstavnik prisustvovao ovom sastanku", kaže zamenik načelnik Opštine Srebrenica.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

TURSKI AMBASADOR PRETI ZBOG SREBRENICE

Izvor: Kurir, 16.Mar.2012, 09:12

Turski ambasador u BiH traži da svi proterani iz Srebrenice dobiju pravo glasa na lokalnim izborima..BEOGRAD - Srebreničani moraju da glasaju...Ahmet Jildiz, turski ambasador u BiH, traži od bosanskih političara da postignu kompromis u vezi sa održavanjem lokalnih izbora u Srebrenici. U suprotnom,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.