BiH: Srbi konstitutivni u tri kantona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2018, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Srbi konstitutivni u tri kantona

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine doneo je danas odluku prema kojoj bi Srbi u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu trebalo da postanu konstitutivni, a srpski jezik i ćirilica ravnopravni sa ostala dva jezika i latinicom, prenela je Televizija Republike Srpske.

Ustavni sud presudio je da nisu u skladu sa Ustavom FBiH pojedine odredbe ustava ova tri kantona da se ne priznaje pravo konstitutivnosti srpskog narod, srpskog jezika i ćirilice.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Sud je naložio skupštinama ta tri kantona da odmah, a najkasnije u roku od šest meseci, donesu amandmane na svoje ustave i da oni budu usklađeni sa Ustavom FBiH.

Dok ne budu usvojeni amandmani, primenjivaće se odredba Ustava FBiH, navodi se u presudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ustavni sud: Srbi konstitutivni i u tri kantona sa hrvatskom većinom

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Maj.2018

Ustavni sud Federacije BiH doneo je danas odluku prema kojoj su Srbi u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu konstitutivni narod, a srpski jezik i pismo ćirilica ravnopravni sa ostala dva jezika i latiničnim pismom...Ustavni sud Federacije BiH doneo je presudu prema...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.