BiH: Perković optužen zbog zločina nad Srbima

Izvor: Vesti-online.com, 12.Mar.2010, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Perković optužen zbog zločina nad Srbima

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Ivice Perkovića Mungosa (44), koji se tereti za krivično delo ratni zločin protiv stanovništva, počinjen nad Srbima na području Dervente.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, Perković je rođen u Derventi i nastanjen je u Slavonskom Brodu, u Hrvatskoj, a državljanin je i BiH i Hrvatske.

On se tereti da je u vreme oružanog sukoba između TO BiH i Hrvatskog veća obrane (HVO), s jedne, i oružanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << snaga srpske republike BiH, s druge strane, kao pripadnik 103. derventske brigade HVO, postupao protivno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vreme rata ili oružanog sukoba.

U optužnici se navodi da je Perković u aprilu, maju i junu 1992. na području Dervente tukao, mučio i na druge nečovečne načine zlostavljao Srbe koji su bili protivpravno zatočeni u prostorijama Doma JNA u hangaru i prostorijama osnovne škole u mestu Zelenika.

Perković je, prema optužnici, zlostavljao zarobljenike, tukao ih i ranjavao iz vatrenog oružja, mučio ih na izrazito surov način, nanoseći im teške telesne i duševne patnje. Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.