BiH: Nema praznika - nema čestitke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2009, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Nema praznika - nema čestitke

SARAJEVO - Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović danas nije uputio čestitku za 25. novembar, jer dan republike BiH kao praznik zakonski ne postoji, rekao je Srni šef Radmanovićevog kabineta Miroslav Vujičić.

On je istakao da se ovaj datum ne može odvajati od 29. novembra - Dana državnosti SFRJ i ocenio da je reč o selektivnom pristupu prošlosti.

"Oba praznika su u vezi sa prošlošću. Ovde je reč o selektivnom pristupu, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se uzima ono što odgovara, a ne uzima ono što ne odgovara. Taj praznik zakonski ne postoji, jer još ne postoji zakon o praznicima BiH, i jedini praznici su Nova godina i Prvi maj", rekao je Vujičić.

On je dodao da zbog toga nema razloga da se za ovaj dan upućuju zvanične čestitke.

Predsedavajući Željko Komšić i član Predsedništva BiH Haris Silajdžić čestitali su danas 25. novembar koji se u Federaciji BiH obeležava kao dan državnosti BiH.

U Mrkonjić Gradu je 25. novembra 1943. održano prvo zasedanje ZAVNOBIH-a.

BiH nema jedinstven zakon o državnim praznicima, pa se 25. novembar proslavlja kao dan državnosti, a u Republici Srpskoj i distriktu Brčko se ne obeležava.

U RS je nedavno praznovan 21. novembar kao znak sećanja na dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.