BiH: Kolegijum Predstavničkog doma ne prihvata definisanje granične linije među entitetima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2020, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Kolegijum Predstavničkog doma ne prihvata definisanje "granične linije" među entitetima

Kolegijum Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH doneo je danas zaključak da ne prihvata poziv Narodne skupštine Republike Srpske za definisanje "granične linije", jer u skladu sa Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH ne postoji granica između entiteta, već međuentitetska linija koja ima isključivo administrativni značaj.

Zbog toga je Kolegijum predložio da Predstavnički dom na današnjoj sednici usvoji šest zaključaka kojima bi pozvao sve političke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predstavnike u BiH da se posvete očuvanju ustavnog poretka, mira i stabilnosti u BiH, kao i predstavnike međunarodne zajednice da reaguju u odnosu na političke predstavnike koji donose odluke u suprotnosti sa Ustavom i evropskim standardima, prenosi Fena.

Predloženo je da se zaduži Vlada Federacije BiH da izvrši analizu propisa i zakona koji se odnose na državno zemljište u skladu sa odlukama Ustavnog suda, i da pozove Parlamentarnu skupština BiH da donese zakone kojima će se propisati kako će niže administrativne jedinice i jedinice lokalne samouprave koristiti državno zemljište.

Vijesti.ba podsećaju da je Narodna skupština RS zadužila Vladu RS "da nastavi ranije započete pregovore s Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije među entitetima, i to u skladu s Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH".

Na sednici NSRS usvojeno je osam zaključaka, kojima entitetski parlament, između ostalog, obavezuje predstavnike RS u institucijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

O navedenim zaključcima Predstavnički dom treba da se izjasni u nastavku današnje sednice, tokom koje je održana sednica Kolegija doma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Donet zaključak: Ne prihvatamo "graničnu liniju"

Izvor: B92, 19.Feb.2020

Kolegijum Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH doneo je zaključak da ne prihvata poziv Narodne skupštine RS za definisanje "granične linije"...Kako se dodaje, u skladu sa Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir BiH ne postoji granica između entiteta, već međuentitetska linija koja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.