BiH: HDZ pozvao na hitno formiranje Saveta ministara

Izvor: B92, 26.Avg.2019, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: HDZ pozvao na hitno formiranje Saveta ministara

Sarajevo -- Predsedništvo Hrvatske demokratske zajednice BiH pozvalo je na hitno formiranje novog Saveta ministara BiH,

Prema oceni ove stranke,to je neophodno da bi se otklonile sve prepreke za nastavak evroatlanskog puta koji mora biti jedan od prioriteta BiH.

Iz HDZ smatraju da prvi korak treba biti formiranje novog Saveta ministara BiH, a da potom stranke koje su pobednice prošlogodišnjih opštih izbora, na principima dogovora, treba da nastave razgovore oko formiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlasti i na svim ostalim nivoima.

"Predsedništvo HDZ BiH poziva na odgovornost sve da u skladu sa rokovima, koje su dogovorili SDA, SNSD i HDZ BiH, sprovedu sporazum", navodi se u saopštenju.

Tri stranke dogovorile su 5. avgusta principe za formiranje vlasti, koji bi, prema sporazumu, trebalo da se sprovedu do 5. septembra.

Posle toga, ocenili su iz HDZ BiH, neophodno je pristupiti rešavanju pitanja izmena Izbornog zakona i sprovođenju svih presuda evropskih i domaćih sudova.

"Svakim daljnjim odlaganjem ili otvaranjem novih problema BiH ulazi u dublju krizu, koja se ne sme dopustiti. Svi funkcioneri HDZ BiH nastaviće da se zalažu za dogovor, kompromis i rešavanje otvorenih pitanja putem dijaloga izbornih pobednika, jer samo tako možemo rešiti nesporazume i odgovoriti izazovima", naveli su iz ove stranke.

Predsedništvo BiH sutra će razmatrati imenovanje Zorana Tegeltije (SNSD) za mandatara za novi Savet ministara BiH.

Hrvatski i bošnjački članovi Predsedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović najavili su da neće podržati Tegeltijino imenovanje za predsedavajućeg Saveta ministara BiH bez prethodnog slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za NATO u Brisel.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ranije je rekao da neće podržati ANP, što bi značilo automatsku aktivaciju Akcionog plana za članstvo BiH u NATO (MAP).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.